Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 29 apr 2016 / 09:12 uur

Typhoon over vrijheid: ‘Je vlucht niet voor je lol’

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vroeg prominente Nederlanders, waaronder Typhoon, naar hun visie op vrijheid, en maakte daar een Vrijheidsboek van. Metro sprak met de populaire hiphopper.

Vrijheid
„Dat ik gevraagd ben een bijdrage aan dit boek te leveren, vind ik een eer. Vrijheid is een groot thema in mijn leven. Mijn grootouders en ouders, die niet altijd vrij geweest zijn, kwamen naar Nederland om mij in vrijheid te laten leven. Ik vind het erg tof dat het comité wil kijken hoe we het gedenken de komende jaren gaan aanpakken. De wereld verandert, op den duur zijn er geen mensen meer die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.”

Echte verhalen
„Vrijheid waarderen als je in vrijheid leeft, is best lastig. Vervallen in clichés is makkelijk: ‘vrijheid geef je door’, ‘dit nooit meer’ en ‘vrijheid is niet vanzelfsprekend’. Hoe zorg je dat het niet alleen maar leuzen zijn? Ik denk dat je verhalen moet vertellen die makkelijk in het heden te trekken zijn. Zo las ik in het Vrijheidsboek een interview met de 94-jarige mevrouw Huffener, één van de laatste overlevenden van Auschwitz. Zij trekt een parallel tussen de verschrikkingen die zij heeft meegemaakt en het verhaal van een Somalische jongen die zijn ouders vermoord zag worden en als vluchteling naar Nederland kwam. Zo komt het, ook voor jongeren, dichterbij.”

Terrorisme op school
„We mogen best wat explicieter zijn over verschrikkingen. Wat heeft het gedaan met de mensen die iets dergelijks hebben meegemaakt? Al op de basisschool moet je over de gevolgen van onvrijheid vertellen. Hoe kunnen we het voorkomen? Wat gaat eraan vooraf?”

Vrijheid in Nederland
„Ik voel me vrij omdat ik de middelen heb om te gaan en staan waar ik wil, omdat ik onderwijs genoten heb, omdat ik een vrije beroepskeuze had, omdat ik ongeacht geaardheid mezelf kan zijn en omdat ik weet waar ik vandaan kom. Ondanks dat alles weet ik ook dat de politie aan etnische profilering doet, waar ik geregeld de dupe van ben. Ik ben me er ook van bewust dat we in de gaten worden gehouden als burgers; overal zijn camera’s en alle informatie over ons wordt opgeslagen.”

Geluk
„Ik kom net uit Costa Rica, waar je armoede hebt maar waar het tegelijkertijd zoveel minder opgefokt voelt dan hier. De sociale druk en prestatiedruk zijn zó groot in Nederland. Kijk naar hoeveel mensen een burn-out hebben. Er zijn zelfs kinderen met stressverschijnselen omdat hun hele week vol geplempt is. In landen als Costa Rica of Suriname voel ik veel meer welzijnsgeluk, terwijl hier de welvaart veel groter is.”

Omarmen
„Bepaalde problemen in onze samenleving komen voort uit het niet durven omarmen van onze lelijke kanten. Hadden wij wel in Afghanistan en Irak moeten zitten? Bush heeft toegegeven dat er geen massavernietigingswapens waren. Aan die oorlog hebben wij meegeholpen. Ik kan me ergens voorstellen dat mensen pissed as a motherfucker zijn vanwege de bommen op hun huis, dat er familieleden zijn vermoord op basis van een leugen. Hoe zouden wij reageren als die bommen hier vallen? Daar staan we veel te weinig bij stil.”

Vluchtelingencrisis
„Onze welvaart kan meer aan dan we denken. Dat gezegd hebbende: hoe moet je zo’n vluchtelingenstroom managen? Het is beter het in de regio op te lossen dan dat mensen massaal hier naartoe komen. Ik heb vrienden die vluchteling zijn en iedereen zegt: je vlucht niet voor de lol. Niemand wil weg van thuis. Ik ben een groot voorstander van op een menselijke manier naar dit soort dingen kijken.”

Het Vrijheidsboek: generaties over vrijheid en onvrijheid in naoorlogs Nederland (uitgeverij AUP/19,95 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Typhoon over vrijheid: ‘Je vlucht niet voor je lol’
Sluiten