Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 19 apr 2016 / 19:06 uur

Sterre (10) uit Volendam schrijft bestseller

Sterre uit Volendam schrijft eerste boek en verkoopt er 6500, nog voor de presentatie.

„Verhaaltjes schrijven vind ik al een tijdje leuk en toen ik een keer een elfenboekje op de markt vond, had ik inspiratie voor een eigen boek. Toen heb ik de hele zomervakantie geschreven.” Zo simpel kan het schrijversleven zijn, maar we hebben het hier over de 10-jarige Sterre Guyt uit Volendam die op haar negende met de pen begon.

Volendammer toonbank

Donderdag wordt haar Alys en de slechte elfen gepresenteerd. Het kinderboek is onder meer door een grote afname van Bruna al 6500 keer over de Volendammer toonbank gegaan. „Dat vind ik best gek, maar heel leuk natuurlijk”, zegt Sterre.

Bij haar ouders, Lisette en Ed Guyt, stroomt het uitgeversbloed door hun 100%NL Magazine door de aderen, maar ze hebben hun dochter zo weinig mogelijk geholpen. „Dat mocht niet eens”, lacht vader Ed. Sterre: „Ik wilde dat ze niet te veel zouden voorzeggen. Papa en mama zeiden ook: het is jouw boek. Maar er zijn wel mensen die mijn boek hebben nagekeken en de foutjes eruit hebben gehaald.”

Alys en de slechte elfen gaat over een elfje dat telkens bij slechte elfjes gaat kijken, terwijl dat niet mag. Sterre: „Dan wordt ze betrapt en belandt ze in de gewone mensenwereld. Alys wordt vriendin van een meisje en samen proberen ze de slechte elfjes goed te maken.”

Niemand minder dan Jan Smit schreef het voorwoord van het boek. De zanger reikt donderdag samen met de burgemeester van gemeente Edam-Volendam het eerste exemplaar uit. Sterre: „Ik heb Jan Smit één keertje ontmoet, toen papa een cadeautje moest langsbrengen. Hij was heel aardig, maar ik vind het allemaal best spannend. Daarna ga ik aan een tweede boek beginnen, ik heb al een idee in mijn hoofd.”

Klasgenootjes St. Jozef

Gezien het verkoopsucces van Sterres debuut lijkt dat geen slecht plan. Niet eerder was een eerste druk van zoveel exemplaren van een 10-jarige schrijfster compleet uitverkocht. „Ik hoop dat ik later zelf boeken kan uitgeven”, zegt Sterre, die voor de presentatie al haar klasgenoten van groep 6 van de St. Jozefschool in Volendam heeft uitgenodigd. „Zolang ik zelf kind ben, blijf ik wel kinderboeken schrijven. Dat vind ik nu het leukst.”

Jan Smit is de enige Volendammer die het boek al heeft. De zanger leest het graag aan zijn kinderen voor: „Elke avond voor het slapen gaan wil zelfs onze kleine Senn van 2 jaar een klein verhaaltje horen uit dit fantasierijke boek.”

Goed doel

1 euro per verkocht boek gaat naar SOS Kinderdorpen. De familie Guyt heeft zelf een Kinderdorpkind in Uganda. Sterre en haar zus Luna sturen haar brieven en foto’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sterre (10) uit Volendam schrijft bestseller
Sluiten