Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 7 apr 2016 / 14:07 uur

Steracteur Matthias Schoenaerts over A Bigger Splash

De Antwerpse acteur Matthias Schoenaerts (38) is na een reeks kleine rollen in Vlaamse en Nederlandse films (Zwartboek, De Bende van Oss, De President) inmiddels uitgegroeid één van de grootste filmsterren ter wereld. In misdaaddrama A Bigger Splash, vanaf donderdag te zien in de bioscoop, speelt hij naast Tilda Swinton en Ralph Fiennes. Metro belde hem op.

Hoe bevalt het pendelen tussen België en Hollywood en al die andere plekken waar je films maakt?
Ik hou wel van dat nomadenbestaan. Soms heb ik behoefte aan rust en moet ik voor mezelf even iets inplannen, maar doorgaans móet ik bewegen. Stilzitten vind ik vermoeiend. Tenzij ik een goed boek of een goede film heb.

Zelfs als je zit dan ben je in beweging, zo bleek onlangs in het VPRO-programma 24 Uur Met.
Klopt. Die uitzending is me trouwens erg dierbaar. Ik heb veel respect voor Theo Maassen. Ja, hij is nog een íets betere tafeltennisser dan ik (Schoenaerts en Maassen pingpongden in het programma tegen elkaar). Verschrikkelijk vind ik dat, haha. Ik dacht: ik moet dat als Belg in Nederland toch even regelen, maar dat is me niet gelukt.

Om het in Hollywood te maken moet je jezelf kunnen verkopen en de ellebogen gebruiken, zeggen ze. Klopt dat?
Als je je omringt met mensen die weten hoe het in Hollywood werkt en je werk voor zich spreekt hoeft dat niet. Voor mij zijn wat dat laatste betreft vooral Rundskop (bewierookte Vlaamse film over hormonenmaffia) en De Rouille Et d’Os (Frans drama met Schoenaerts en Marion Cotillard) belangrijk geweest.

Wie is die Paul De Smedt, de man die je in A Bigger Splash speelt?
Hij herstelt van een zelfmoordpoging en is een ex-alcoholist. Samen met zijn vrouw gaat hij naar een rustgevend eiland om daar zichzelf terug te vinden en aan de basis van zijn relatie te werken. Zij is een bekende rockster. Allebei leven ze in de hoogste versnelling en dat eist zijn tol. Op het eiland krijgen ze bezoek van de excentrieke, demonische en levenslustige Harry. Over wat er vervolgens gebeurt kan ik niet al te veel weggeven.

Behalve in A Bigger Splash zat je onlangs ook in Far From The Madding Crowd, Disorder en The Danish Girl en binnenkort ben je in nog drie films te zien. Werk je niet te hard?
Ja, het is eigenlijk te veel. Ik ben van plan het iets rustiger aan te doen. Maar het kan ook best dat ik er gewoon opnieuw vier achterelkaar doe. Als er mooie dingen langskomen is het moeilijk nee zeggen.

Toen de makers van Batman v. Superman ging dat je anders aardig af…
Dat vond ik dan ook niet lastig. Het voelde niet goed en ik doe alles op intuïtie. Ik heb wel eens spijt nadat ik iets heb afgezegd. Maar dat hoort erbij en dat vergeet ik snel weer.

Zou je kort willen reageren op de volgende namen met wie je gewerkt hebt? Om te beginnen: Ralph Fiennes.
Heerlijk om mee te spelen. Het werkte meteen.

Tilda Swinton.
Topartiest.

Tom Hardy.
Zielsverwant.

Frank Lammers.
Boezemvriend. Iemand die ik heel graag heb.

Sylvia Hoeks.
Goede vriendin. Lang niet gezien.

James Gandolfini.
Veel bewondering voor.

Erik de Bruyn.
Heerlijke kerel en goede cineast.

Onlangs heb je samen met anderen Hakuna Casting opgericht, een castingbureau voor mensen met een exotische etnische achtergrond. Waarom?
We leven in een samenleving met heel veel mensen van verschillende afkomst maar in België – Nederland loopt een beetje voor wat dat betreft – zie je dat nergens op tv, in series of films terug. Het is hoog tijd dat daar iets aan wordt veranderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steracteur Matthias Schoenaerts over A Bigger Splash
Sluiten