Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 22 apr 2016 / 10:10 uur

Prince, een ongrijpbaar genie

Superster en alleskunner Prince ( 7 juni 1958 – 21 april 2016)

Prince was al meer dan 35 jaar een fenomeen en in de jaren tachtig en begin jaren negentig zelfs een van de grootste popsterren ter wereld. De maker van beroemde nummers als 1999, Purple Rain, Kiss en Diamonds And Pearls werd door muziekvolgers gezien als een ongrijpbaar genie.

Prince gold als een absolute superster en alleskunner: zanger, multi-instrumentalist, componist, tekstschrijver, producer, talentscout, labelbaas, studio-eigenaar en acteur. Hij maakte naam als een van de weinige zwarte Amerikaanse muzikanten die de kloof tussen pop, disco, new wave en funk wisten te overbruggen.

Prince deed er veel aan – of juist weinig, het is maar hoe je het bekijkt – om mysterieus en ongrijpbaar te blijven. Zelden iets over zichzelf vertellen bijvoorbeeld, meteen ook de reden dat biografen en journalisten ‘de mens’ achter de artiest nooit goed wisten te vangen. Ook in het geven van verrassingsconcerten was hij een meester, zo stond hij de afgelopen jaren meerdere keren onaangekondigd in de Amsterdamse clubs Melkweg en Paradiso, waar hij shows gaf die niet zelden een uur of drie doorgingen.

Muzikaal wonderkind

Prince werd in 1958 geboren in Minneapolis als Prince Rogers Nelson. Zijn moeder Mattie Shaw was jazzzangeres en zong in het combo van vader John Nelson. Toen Prince zeven jaar oud was, kneep pa Nelson er van tussen en liet hij moeder en zoon met een piano achter. Daarop leerde het kleine ventje – echt groot, bij 1.54 meter stopt het, werd hij nooit – de begintunes van zijn favoriete tv-programma’s spelen. Al snel pakt hij ook andere instrumenten op en bleek hij een muzikaal wonderkind te zijn.

In 1978 – hij is dan 20 – kwam zijn debuutalbum For You uit. Met I Wanne Be Your Lover, een nummer van zijn tweede album, scoorde hij zijn eerste Amerikaanse nummer 1-hit. When Doves Cry betekende in 1985 zijn eerste top 5-hit in Nederland. Opvolger Purple Rain, uit de gelijknamige film, deed het nog beter en kwam in datzelfde jaar op nummer 1 in De Nederlandse Top 40 terecht, net als in tientallen hitlijsten in evenzoveel andere windstreken. Prince verdiende een jaar later ook nog een Oscar voor beste filmmuziek.

TAFKAP

In 1993 veranderde hij zijn naam uit onvrede over zijn platenmaatschappij Warner in The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP). Als datzelfde Warner twee jaar later een album van hem weigert uit te brengen, verschijnt hij alleen nog in het openbaar met het woord ‘slave’ op zijn wang geschreven. In de zomer van 2000 is hij verlost van zijn wurgcontract en wordt hij een Jehova’s getuige. Seksueel getinte teksten – altijd een specialiteit van Prince – liet hij sindsdien achterwege. De laatste keer dat Prince echt van zich liet spreken, was in 2007 toen hij 21 keer in de O2 Arena in Londen speelde.

Vorige week maakte het privévliegtuig van Prince midden in de nacht een noodlanding. Het toestel landde in Moline, Illinois waar de artiest werd opgenomen in het ziekenhuis. Volgens berichten was Prince uitgedroogd en had hij een stevige griep onder de leden. Na drie uur werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en vloog hij door naar huis om daar te herstellen. Eerder cancelde hij een aantal shows van zijn Piano and a Microphone-tour omdat hij zich niet lekker voelde.

Prince werd donderdagochtend (lokale tijd) dood aangetroffen in zijn eigen Paisley Park studio in Chanhassen, Minnesota. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Alle Nederlandse popzenders draaiden als steunbetuiging zijn hit Purple Rain donderdagavond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Prince, een ongrijpbaar genie
Sluiten