Sam ten Hove
Sam ten Hove Entertainment 5 apr 2016 / 16:39 uur

‘Eva Jinek heb ik acht keer weggegooid’

In het nieuwe SBS-programma Wat een poppenkast! zijn bekende Nederlanders te zien in poppenvorm. Het programma is vanaf vrijdag 8 april wekelijks om 22.00 uur te zien op SBS6. Metro nam alvast een kijkje achter de schermen en sprak met de poppenmaker die onder meer vertelde dat Eva Jinek niet de makkelijkste is. We spraken ook de stemacteurs over wat er opvallend is aan de verschillende stemmen.

Eva Jinek

Poppenmaker Evert Josemanders: Ik werkte drie maanden aan de pop van Eva Jinek, terwijl ik over andere poppen per stuk zo’n twee weken doe. Ik heb haar acht keer weg moeten gooien voordat ik tevreden was. Het duurde zo lang omdat ik het bij Eva heel moeilijk vond om de juiste stand te bepalen. Voor een karikatuur heb je features nodig, iets dat kenmerkend is voor iemands gezicht. Eva had dat niet echt, ze was te symmetrisch.

Stemacteur Annick Boer: Ik heb Eva Jinek wel al vaker geïmiteerd, dus ik hoefde me niet meer heel erg voor te bereiden. Het is vooral een kwestie van heel veel luisteren. Dan hoor je vanzelf de dingen die haar stem maken. Eva heeft bijvoorbeeld een soort muzikaliteit in haar stem en ze praat een beetje Amerikaans. Ook gebruikt ze een r op verschillende manieren. Ze praat ook heel afgemeten, dus heel snel en soms ook heel uitgelaten.

Marco Borsato

Poppenmaker Evert Josemanders: Marco Borsato vond ik niet heel moeilijk om te maken. Het grappige is dat je in eerste instantie niet ziet wat ik bij Marco heb uitvergroot, maar dat draagt wel degelijk bij aan zijn herkenbaarheid. Dat is namelijk zijn onderlip. Die is gigantisch! Je gaat dan meer klei duwen op die onderlip en als hij dan blijft lijken, is dat voor mij een bewijs dat ik daar iets kan vergroten zonder dat ik wegga van de gelijkenis. Vandaar dat-ie nu zo’n unit onder zijn neus heeft.

Stemacteur Bart Brandjes: Tijdens The Voice of Holland zat ik in het team van Marco Borsato. Ik kruip altijd heel snel in de huid van mensen met wie ik werk en al gauw kwamen we erachter dat ik hem goed kon imiteren. Marco knijpt tijdens het praten een beetje zijn keel dicht en geeft tijdens het praten dan ademstootjes, dat is moeilijk. Zijn woordkeuze is ook apart.

Geert Wilders

Poppenmaker Evert Josemanders: Bij Wilders was zijn voorhoofd een dingetje. Ik zag die feature zo sterk dat ik dat ik die in eerste instantie ook heel groot had gemaakt. Maar toen leek hij eerder op een buitenaards wezen! Ik heb het dus wat kleiner gemaakt.

Stemacteur Jaap Gunnink: Ik begon eigenlijk gewoon onder de douche heel veel stemmen te oefenen en na een tijdje denk je dan ‘hé, dit klinkt wel als zijn stem’. Je moet precies die kleur hebben van die stem. Het oefenen is een kwestie van heel veel interviews kijken, veel debatten volgen en dan proberen mee te praten. Het moeilijke was dat hij een Limburgs accent heeft en ik niet uit het zuiden kom. Kenmerkend voor Wilders is dat hij alle medeklinkers heel hard uitspreekt. En dat hij de letter r uitspreekt als een g.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Eva Jinek heb ik acht keer weggegooid’
Sluiten