Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 11 apr 2016 / 14:48 uur

Eurovisiefeestje moet op zoek naar groter vestje

Niet de favoriet uit Frankrijk of onze eigen Douwe Bob, maar de Oostenrijkse Zoë Straub gaat er volgende maand tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden met de winst vandoor. Tenminste, als we afgaan op 1500 songfestivalliefhebbers die zaterdag bij Eurovision in Concert in de Amsterdamse Melkweg waren: zij gaven de 19-jarige een ovatie die wel een minuut aanhield. Dat deden de andere 25 Eurovisie-acts haar die avond niet na.

Tijdens Eurovision in Concert geeft een deel van de landen die in mei deelnemen aan het échte songfestival alvast een voorproefje in Amsterdam. ,,De artiesten krijgen hier de kans om hun liedje voor het eerst aan een songfestivalpubliek te laten horen”, vertelt René Romkes, songfestivalconnaisseur en organisator van het Amsterdamse evenement.

De eerste editie was in 2009. ,,Dat was periode waarin Nederland het heel slecht deed op het songfestival en de populariteit ervan volledig aan het verdwijnen was. Met een aantal fans dachten we toen: wat kunnen we daar aan doen? Toen kwam het idee voor een promoconcert. De eerste editie was met 20 optredens meteen een succes”, aldus Romkes, ook dit jaar weer Songfestivalcolumnist voor Metro.

Plek

Alle 43 landen die deelnemen aan het Eurovisie Songfestival worden door Romkes en zijn team uitgenodigd om naar Amsterdam te komen. Ze weten dat er meestal zo’n 25 acts komen. ,,Voor meer is eigenlijk ook geen plaats, want dan duurt het concert te lang!”

Te klein

Wat de komende jaren wel zal groeien, is de locatie van het evenement. De Melkweg wordt namelijk te klein. ,,We zijn een beetje uit ons vestje gegroeid”, zegt Romkes lachend. ,,In de Melkweg kan 1500 man, maar we kunnen zeker 3500-4000 kaarten kwijt.”

Douwe Bob kreeg voor zijn Slow Down zaterdag ook een warm applaus. Mocht hij het straks tot de eerste plaats schoppen en daarmee het songfestival naar Amsterdam halen, dan heeft dat ook gevolgen voor Eurovision in Concert. Romkes: ,,Dan slaan wij een jaartje over.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eurovisiefeestje moet op zoek naar groter vestje
Sluiten