Astrid Ottens
Astrid Ottens Entertainment 10 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Boeken Harry Potter beschermd door spionnen

Het was uitgever Bloomsbury er álles aan gelegen de plots van de Harry-Potterboeken van J.K. Rowling te beschermen voor ze in de winkels lagen. De angst voor uitlekken ging zo ver dat het concern de Britse veiligheidsdienst GCHQ in de arm nam om uitlekken op internet voorkomen.

Populair

De populariteit van de reeks steeg vanaf het eerste deel in 1997, Harry Potter en de Steen der Wijzen, ongekend snel. De uitgever zag zich gedwongen de plots te beschermen, aldus Nigel Newton van Bloomsbury tegen de Australische radiozender ABC. ,,Het was een gekkenhuis en wij zaten in het oog van de storm.”

Rowling belde met de uitgever nadat ze net een script had ingeleverd, met het zéér dringende verzoek in vredesnaam de titel van het nieuwe boek dan maar bekend te maken. De fans stonden voor haar deur en drongen op. Vanaf het moment dat een journalist 5000 pond bood voor een aanwijzing over de inhoud, stond bescherming van een nieuw boek bovenaan in de bedrijfsstrategie.

GCHQ meldde zichzelf toen het een exemplaar van een onuitgegeven Harry Potter op internet had ontdekt. Vanaf dat contact werkten de spionnen mee aan de geheimhouding van de boeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boeken Harry Potter beschermd door spionnen
Sluiten