Sam ten Hove
Sam ten Hove Entertainment 21 mrt 2016 / 16:05 uur

Van ballethater naar ballettalent

Vroeger vond Jillis Roshanali ballet maar niks. Hij werd erom gepest: „Ze zeiden ballet is voor homo’s. Ik dacht toen: dan moet ik het dus niet leuk vinden.” Na gedanst te hebben in een voorstelling van het dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division, realiseerde hij dat ballet toch wel echt leuk was en hij had talent.

Billy Elliot

Jillis Roshanali komt uit Leiden en is nog maar 16 jaar. We kennen hem van de musical Billy Elliot. Ironisch dat hij nu hetzelfde beleeft als Billy. Jillis is namelijk aangenomen aan de prestigieuze American Ballet Theatre / Jacqueline Kennedy Onassis School (ABT/JKO) in New York. Maar hij heeft hier niet genoeg geld voor. Daarom is hij een crowdfunding actie gestart. Billy Elliot had ook geen geld voor zijn balletlessen.

Op dit moment heeft Jillis bijna 7000 euro opgehaald. Om de crowdfunding te slagen en een startbegin te hebben moet de 10.000 euro zeker gehaald worden. Hij wil er nog niet van uitgaan dat het lukt. Hij had het geld namelijk 15 maart eigenlijk al moeten hebben. De school ging toen akkoord met zijn vraag om uitstel. Hij staat al ingeschreven dus dat was geen probleem. Toch moet hij over 18 dagen die 10.000 euro wel hebben.

Droom

Als Jillis echt naar New York gaat, is dat een droom die uitkomt. De beste dansers komen van die school. Volgens Jillis is vooral de ervaring belangrijk: „Ik heb nu al 3 jaar dezelfde dansleraar en alhoewel die ontzettend goed is en ik mij geen betere kan voorstellen is het goed om ook met andere mensen samen te werken. Je leert toch weer nieuwe dingen en iedereen heeft zijn eigen stijl. Het is goed om met verschillende stijlen in aanraking te komen en je moet zoveel mogelijk ervaring opdoen.”

Een droom die uitkomt, wat is dan het volgende? „Eerst moet ik natuurlijk afstuderen en dan zou het natuurlijk helemaal geweldig zijn als ik word aangenomen bij een goed dansgezelschap.”

Aanbevolen

Jillis volgde vorig jaar een les van Kirk Peterson, hij is verbonden met ABT/JKO. Terug in New York heeft Peterson Jillis aanbevolen bij de school. Zij hebben Jillis gevraagd om video’s op te sturen om te kijken of hij auditie kon doen. Op 19 februari kreeg Jillis toen de mail dat hij was aangenomen voor het komende schooljaar. Hij hoefde dus niet eens meer auditie te doen. „Ik denk toch dat dat komt door die aanbeveling van Kirk Peterson.”

Donaties

Paul de Leeuw is een van de donateurs. Shownieuwspresentator Maurice Wijnen heeft ook geld gedoneerd. „Ik had dat niet verwacht maar ik vind het zo lief, echt top.” Jillis heeft bijna geen woorden voor zijn dankbaarheid voor de mensen die geld doneren. Om deze mensen te bedanken biedt hij workshops aan op een door hem gekozen locatie. Verder kan je als donateur op de hoogte gehouden worden tijdens zijn verblijf in New York en je kan een dansfoto met een bedankje ontvangen. Wat je krijgt, hangt af van de hoogte van je donatie. De echte gulle gevers, die 1000 euro doneren, krijgen een huiskamervoorstelling.

https://www.instagram.com/p/BC2t9hCxxPm/

View this post on Instagram

Let's go to New York!🎉 @ballerina.grace

A post shared by ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Jillis Roshanali (@jillisroshanali) on

https://www.instagram.com/p/BCYtwU_xxFI/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van ballethater naar ballettalent
Sluiten