Merel Rietveld
Merel Rietveld Entertainment 9 mrt 2016

‘Televisie en YouTubers zijn belangrijk voor elkaar’

De ene na de andere YouTuber gaat in zee met een televisiezender. Onlangs tekenden Giel, Thomas en Stefan, van YouTube-kanaal StukTV, nog een tweejarig contract met RTL. Maar in hoeverre kunnen de twee platforms iets voor elkaar betekenen?

Mediawetenschapper Linda Duits vindt het niet zo vreemd dat televisiezenders YouTubers binnenhalen: „Het is een logisch gevolg van de opkomende internettechnologie. Omdat de gevestigde media, waaronder de televisie, hun macht willen behouden, moeten ze de jonge generatie weer voor de buis zien te krijgen.” En die groep zit nu achter de computer, YouTube-video’s te bekijken.

Naast de populariteit van YouTubers te gebruiken, roepen mediabedrijven programma’s in het leven die jonge kijkers meer aan moeten aanspreken. „Zo schakelde SBS bijvoorbeeld met De Leukste Websnacks in.”

De ‘kwijtgeraakte’ doelgroep terugwinnen, levert niet alleen betere kijkcijfers, maar ook meer adverteerders op: „Jonge mensen doen het goed bij adverteerders, omdat zij nog niet merkvast zijn”, aldus Duits.

Ouderwetse trucs

Ondanks de groeiende internetgeneratie, blijft televisie het machtigste medium. „Mensen geloven graag in de illusie: van zero to hero, maar niemand is opeens een ster, ook een YouTuber niet. Die heeft de televisie net zo hard nodig om volgers voor zich te winnen.”

Daarnaast passen YouTubers de ouderwetse tv-trucs toe, omdat mensen graag het gevoel van ‘iets samen kunnen beleven’ vasthouden. „Waar televisieprogramma’s hun live-uitzendingen groots aankondigen om mensen voor de buis te krijgen, laten YouTubers weten wanneer hun volgende video online komt.”

Passend format

Dat betekent overigens niet dat YouTubers zo met hun kanaal op televisie kunnen komen: „Op televisie gelden andere gengreregels, die zijn afgestemd op het zapgedrag van kijkers. Een band mag daarom bijvoorbeeld maar anderhalve minuut spelen, terwijl een YouTube-filmpje eeuwig kan doorgaan.” Daarom moet bij een samenwerking naar een passend format gezocht worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Televisie en YouTubers zijn belangrijk voor elkaar’
Sluiten