Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 20 mrt 2016 / 11:42 uur

Heftige discussies bij de comeback van Idols

Jurylid Martijn Krabbé over de gunfactor en leedvermaak bij het teruggekeerde Idols.

Na acht jaar keert Idols, moeder aller zangaudities, deze week terug op televisie. Martijn Krabbé, vooral bekend als presentator van talentenjachten (hij presenteerde ook Idols twee seizoenen) is één van de vier juryleden.

„Ik heb zo veel talentenjachten gepresenteerd dat ik inmiddels wel weet wat je nodig hebt om in zo’n wedstrijd te overleven”, zegt Krabbé (47), zittend in een Amsterdams hotel waar zojuist een compilatie van de eerste auditierondes van Idols aan journalisten is vertoond. „Maar ik had de ambitie helemaal niet en daarom nog nooit over de mogelijkheid nagedacht. Na een weekje bedenktijd hebben we wat tests gedaan. Zij wilden weten of ik het kon en ik wilde hetzelfde weten. Heb ik een mening en durf ik daar voor uit te komen? Kan ik iets tegen de kandidaten zeggen waar ze wat aan hebben?”

Comeback Idols
Martijn Krabbé.

De gunfactor

Ja dus, zo concludeerden beide partijen, en Krabbé vond zich terug in een jury tussen winnaar van de eerste Idols Jamai, muziekproducer Ronald Molendijk en zangeres Eva Simons. „We kijken vanuit verschillende disciplines naar de kandidaten. Tijdens de audities geloofde een collega-jurylid soms absoluut niet in een kandidaat en ik juist wel. Dan zei ik: die jongen gaat ik weet niet hoeveel stemmen binnenhalen, want hij heeft een enorme gunfactor. ‘Maar hij kan niet zingen!’, wierp iemand dan tegen. Heftige discussies leverde dat op.”

Comback Idols
De Idolsjury achter hun desk.

Zitten we na alle X-Factors, The Voices en al die andere tv-talentenjachten eigenlijk te wachten op de comeback van Idols? Krabbé weet zeker van wel. „Dat hele talentenjachtgebeuren is zo doorontwikkeld de afgelopen jaren, de focus lag steeds meer op talent. Daardoor werd het steeds meer voor de elite, de muzikanten. Bij The Voice zie je veel mensen die al een carrière hebben, die semiprofessioneel zijn. Idols is juist laagdrempelig. En lastig: zelfs als je goed kunt zingen, kun je toch een slechte auditie doen. En andersom. Je kun je nergens achter verschuilen: geen sound van een bandje waarin je kunt wegzakken, geen piano, geen gitaartje, niets.”

Idols werd veertien jaar terug populair in ons land vanwege de mix van goede audities én de waanzinnig slechte. Leedvermaak is dus een belangrijk element in de formule. „Daar houd ik me niet mee bezig”, reageert Krabbé. „Als iemand niet kan zingen of de auditie verknalt, denk ik nooit: dit is goed voor het programma. Maar een slechte auditie kan komisch zijn, ja. Als ik sta te zingen in een karaokebar liggen mijn vrienden ook allemaal op de grond van het lachen. En dat is helemaal niet erg, want ik kan ook helemaal niet zingen.”

Idols 2016 in het kort

De deelnemers aan Idols zijn tussen 15 en 28 jaar. Presentatie is dit keer in handen van Lieke van Lexmond en Ruben Nicolai. De winnaar krijgt een platencontract. De jury bestaat behalve Martijn Krabbé uit Eva Simons, Jamai Loman en Ronald Molendijk. Na de audities volgt een theaterronde en een ronde waarvoor de kandidaten samen met de jury naar Bali reizen, waar de juryleden bepalen wie ze meenemen naar de finale. Die vindt plaats op woensdag 8 juni.

Comeback Idols
Jamai Loman. / Koen van Weel | ANP

Jamai Loman

Winnaar van de eeste editie van Idols Jamai, die destijds in de finale Jim Bakkum versloeg, over de eerste keer dat hij op de beruchte stip oog in oog stond met de Idols-jury. „Ik verkeerde in een soort comateuze toestand. Vier mensen achter zo’n jurytafel, helemaal uitgelicht, is heel intimiderend. Het is verschrikkelijk eigenlijk. Het enige wat je eigenlijk hoort wanneer je daar staat is ‘ja, je bent door’ of ‘nee, je mag naar huis’. De rest komt niet binnen.”

Idols is vanaf woensdag om 20.30 uur te zien op RTL 5. Hieronder zie je Nikki, de allerlaatste winnaar tijdens de finale in 2008.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heftige discussies bij de comeback van Idols
Sluiten