Sam ten Hove
Sam ten Hove Entertainment 31 mrt 2016 / 15:38 uur

De voorfilm moet terug in de bioscoop

De korte voorfilm moet terugkeren in de bioscopen. Daarvoor maakt het Go Short – International Short Film Festival in Nijmegen zich hard. Want waar het vroeger heel normaal was om voorafgaand aan de hoofdfilm een korte film te vertonen, lijkt dat gebruik langzaam te verdwijnen. Kortefilmmaker Emma Westenberg steunt het initiatief. Haar vijf minuten durende film De Hel gaat vrijdag in elf bioscopen in première.

Waarom moet de voorfilm terug?
„Ik denk vooral omdat het een heel leuke manier is om de aandacht te krijgen van de kijkers. Het zet ze op scherp. Het activeert je manier van kijken. De vorige voorfilm ging ook over film. Je wordt dan dus aan het denken gezet over het medium. Dat is ontzettend leuk.”

Waarom vind jij korte films zo belangrijk en zal je ooit een lange film gaan maken?
„Het is een heel andere manier om het medium te gebruiken. Het is een soort quote die je uitgebreid uitlegt. Je kan het ook wel zien als een kort statement. Wat vooral belangrijk is, is dat de maker er heel veel van leert. Je kan in een paar minuten maar weinig kwijt en dat is dus een goede oefening. Het is goed om hiermee te oefenen voordat je begint met langere films. Ik maak nu een telefilm van vijftig minuten en ben dus al bezig met langere films.”

Hoe kwam je op het idee van De Hel?
„Het verhaal is geschreven door schrijfster Sarah Arnolds. Ik las het en dacht gelijk: dit is perfect voor een korte film. Go Short is een podium voor korte films, dus het paste er goed bij. En ik wilde dit gewoon heel graag maken.”

Fragment uit De Hel met Abbey Hoes en Michiel Romeyn.

De Hel gaat over een meisje dat vanuit de hel terugkijkt op de allesbepalende laatste avond van haar leven. Wie heeft haar hiernaartoe gestuurd? De film is ook te zien tijdens het Go Short – International Short Film Festival dat van 6 tot en met 10 april in Nijmegen wordt gehouden. Met de campagne De Voorfilm Moet Terug maakt het filmfestival zich al vijf jaar lang sterk voor het vertonen van meer korte films in Nederlandse bioscopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De voorfilm moet terug in de bioscoop
Sluiten