Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 31 mrt 2016 / 17:42 uur

Borsato en Ewbank: SKY ‘een mooi spel’

Zondag gaat 3D-spektakel SKY in première, het musicalkindje van Marco Borsato en John Ewbank.

Het rodeloperspektakel van het jaar, dat gaat de première van de 3D-musical SKY in Theater Amsterdam zondag vast worden. Niet in de laatste plaats door twee grote en vooraf niet verwachte namen die bij het enorme project betrokken zijn: Marco Borsato en de man van al zijn muziek, John Ewbank. Ze vinden het maar wat prachtig, ‘hun’ SKY. Dat blijkt wel als je ze aan een tafel zet met een lekker broodje. Dan gaat de ratelmodus aan en krijg je dit:

Wow

Borsato: „John liet me al in eh… wanneer was dat ook al weer?”

Ewbank: „2004.”

Borsato: „John liet me in 2004 al liedjes horen die hij speciaal voor een musical had geschreven. Bij alle tien of elf liedjes dacht ik ‘wow’. Vlinder zat erbij en Afscheid nemen bestaat niet. Ik vroeg of ik ze alsjeblieft mocht opnemen. Het is het album Zien geworden en je hoort ze nu deels in SKY.”

Ewbank: „Gaandeweg het script vallen er liedjes af en komen er liedjes bij. We hebben het ook wel over twaalf jaar geleden. In SKY zitten nu ook nummers die het publiek nog niet kent.”

Borsato: „Ik ben vooral in het finalestadium richting de musical aangehaakt, maar heb altijd met John gewerkt natuurlijk, ook in moeilijke tijden. John zei toen ‘al vallen de goden aan, ik zal naast je staan’. Hij had ook kunnen zeggen: ‘Als de goden je aanvallen, dan heb je een zware wedstrijd’. John heeft zich de beste vriend getoond die je maar kunt zijn. Ik wilde dit dus heel graag samen met hem doen.”

Ewbank: „Ondertussen hebben we ook nieuwe uitdagingen gehad. Zoals ik met het dancefestijn The Flying Dutch en Marco met The Voice of Holland. Nu werkten we weer met allemaal mensen die vanaf een andere kant naar ons product keken. Dat leidde tot heftige discussies, heerlijk. Nee, het werden nog net geen grote matpartijen, haha.”

Borsato: „John en ik zijn gewend om heel erg op de zang te zitten. Maar ja, mensen die de voorstelling dragen, moeten ook kunnen acteren. Alle disciplines bij elkaar optellen vond ik nog niet zo eenvoudig. Waar leg je een zwaartepunt, waar niet? De meningen konden soms schuren.”

Borsatobereik

Ewbank: „Een mooi spel. Als je trouwens iemand zoekt met het bereik van Marco Borsato – dat ik er natuurlijk zelf heb uitgewrongen, haha – dan kun je maar in een kleine vijver vissen.”

Borsato: „Ik had verwacht dat het zoeken eenvoudiger was, het heeft me verrast.”

Ewbank: „En dan moeten die mensen ook nog eens kunnen acteren.”

Borsato: „We zochten niet per se klassieke musicaldieren.”

Ewbank: „Zo wilden we ook urban hiphopdansers, echt iets van nu. Daarvoor zijn we in zee gegaan met Keone en Mariel Madrid, wereldtop uit Amerika.”

Borsato: „Zij werkten als een magneet. Dansers uit de hele wereld hebben auditie gedaan.”

SKY
Scenebeeld uit SKY. / Deen van Meer

Ewbank: „Dan vroegen we: je komt uit Berlijn, wil je dan in Amsterdam wonen? Iemand antwoordde ‘al moet ik elke dag op de fiets, ik wil dit’. En nee, dat zeiden ze bepaald niet om Marco en mij. Ik was onder de indruk.”

Borsato: „Door de dansshows in Nederland is het niveau sowieso omhoog geschoten. Dat krijg je in SKY in een soort brandpunt van disciplines: 3D uit de filmwereld, John en ik die vanuit de popwereld in een musical stappen om de muziek wat minder gepolijst te maken, acteren en dans van wereldniveau. Die disciplines worden gecombineerd op een hypermodern podium en er wordt een wereld gecreëerd waar mijn kinderen mee te maken hebben.”

Lisse Knaapen

Ewbank: „Een snelle, digitale wereld waarin kinderen snel volwassen worden. Als je vroeger op het schoolplein gepest werd, dan ging je daarna naar huis en was het klaar. Nu komen kinderen thuis en gaat het via social media gewoon verder. Door gejaagdheid is er weinig aandacht voor kinderen. In SKY is dat ook het geval, door het ontvallen van de vader. Het hoofdpersonage Sky (Lisse Knaapen, red.) heeft het ook moeilijk op school. Zulke maatschappelijke dingen zijn verweven in het verder ook leuke verhaal.”

Borsato: „Het is zo van nu, zo actueel. Ik denk dat SKY veel mensen gaat trekken die helemaal niet zo gewend zijn om naar het theater te gaan, zonder te vervreemden van het theaterpubliek natuurlijk.”

Ewbank: „Ik vond het één grote ontdekkingsreis.”

Borsato: „We zijn geen uitdaging uit de weg gegaan. We kunnen het verhaal nu recht doen, omdat de techniek het toestaat. Uit heel veel puzzelstukjes werd een raamwerk gelegd. Allerlei smaken en kleuren moesten aan het pallet worden toegevoegd. Zoiets is een mooi creatief proces.”

Ewbank: „Maar verder drukten we het liefst onze eigen zin door natuurlijk, hahaha. Daar gaat je mooie verhaal. Grapje.”

Naam Borsato

Marco Borsato vindt het helemaal prima dat zijn naam boven het musicalproject hangt: „Ach, ik ben geen angsthaas. Ik heb ook een film gemaakt (Wit Licht, red.) en de kritieken waren niet mals. Het heeft me er nooit van weerhouden om te doen wat ik doe. Ik wilde toen de kindsoldaatproblematiek op de kaart zetten en linksom of rechtsom, dat is anderhalf jaar lang vrij goed gelukt.”

Sky: wat en wie

De 3D-popmusical SKY neemt het publiek mee in het leven van de 16-jarige Sky. Ze komt nogal wat uitdagingen tegen en kan in haar droomwereld met dilemma’s uit het dagelijks leven afrekenen. De cast bestaat onder meer uit Lisse Knaapen (Sky, foto), Lone van Roosendaal, Matteo ‘Soldaat van Oranje’ van der Grijn (foto), Boy Ooteman, Roben Mitchell, Daisy Duin, Eva van der Gucht en Joel de Tombe. De regie is in handen van Bobby Boermans.

Informatie: www.theateramsterdam.nl.

SKY
Matteo van der Grijn en Lisse Knaapen. / Deen van Meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Borsato en Ewbank: SKY ‘een mooi spel’
Sluiten