Sam ten Hove
Sam ten Hove Entertainment 21 mrt 2016 / 11:09 uur

BN’ers willen Down-vriendelijke samenleving

Het is vandaag Werelddownsyndroomdag. Bekende Nederlanders hebben een brief geschreven waarin zij hun zorgen uiten over de NIP-test. De brief werd gepubliceerd in de Volkskrant.

Uit de brief blijkt dat de ondergetekenden een aantal dingen willen. Ze vragen bijvoorbeeld aan artsen om eerlijk te zijn over Down. Ze merken op dat er meestal alleen wordt verteld wat een kind met Downsyndroom níet kan. Bovenal willen de ondergetekenden dat de NIP-test niet standaard wordt.

‘Wij, de ondertekenaars van deze open brief, pleiten voor de acceptatie van kinderen met Downsyndroom in een samenleving waarin ruimte is voor iedereen. Om die reden maken we ons grote zorgen over het gemak waarmee momenteel over de nieuwe NIP-test – in de volksmond al ‘Down-test’ – wordt gesproken. Het is nog maar een kleine stap naar het standaard aanbieden en het automatisch uitvoeren van deze test. En dat is een zorgelijke ontwikkeling.’

De brief is ondertekend door de stichting Downsyndroom en door BN’ers zoals Willeke Alberti, Arie Boomsma, Klaas van Kruistum en wielrenster Marianne Vos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
BN’ers willen Down-vriendelijke samenleving
Sluiten