Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 3 feb 2016 / 08:53 uur

Waar zijn onze Nederlandse popvrouwen?

Miss Montreal pakte dinsdag tijdens de uitreiking van de 100% NL Awards de prijs voor Zangeres van het Jaar. De 31-jarige muzikante was daarmee ook gelijk de enige vrouw die deze avond een beeldje toebedeeld kreeg. Dat kon ook bijna niet anders, want in slechts één andere categorie was er een vrouw genomineerd: Ilse DeLange maakte met The Common Linnets nog kans op een prijs voor Band van het Jaar. In alle andere categorieën dongen alleen mannelijke artiesten en bands mee naar de prijzen.

Met de recente editie van de Vrienden van Amstel Live nog vers in het geheugen, en waarbij Claudia de Breij als enige vrouw acte de présence gaf, lijken de vrouwen momenteel in de minderheid binnen de Nederlandse popmuziek.

Buitenlandse artiestes

,,Als je kijkt naar onze playlists, dan zie je dit niet terug”, zegt 100% NL-dj Lex Gaarthuis op de bevindingen. ,,Daar is de verdeling tussen muziek van mannen en vrouwen gelijk. Maar een groot deel van die vrouwen komt uit het buitenland. Ik denk dat de aanvoer van echt goede Nederlandse artiesten de laatste jaren verminderd is.”

Animo

Dat laatste wijdt Gaarthuis aan het teruglopende animo voor Nederlandse popmuziek. ,,Kijk je naar een paar jaar geleden, toen werd alles wat Nick & Simon en Jan Smit uitbrachten een hit, maar dat zie je nu niet zoveel meer. Er zijn wel Nederlandstalige liedjes, maar het worden lang niet altijd hits.”

Een van de weinige vrouwelijke artiesten van Nederland die popmuziek in haar eigen taal maakt, is Leonie Meijer. Deze oud-deelnemer van The Voice of Holland ziet ook dat er naast Anouk, Miss Montreal en Trijntje niet veel nieuwe aanwas is onder de vrouwelijke popartiesten. ,,Veel Nederlandstalige liedjes van vrouwelijke artiesten vallen al snel in de categorie kleinkunst of, als het bijvoorbeeld op 3FM gedraaid wordt, alternatief. Er wordt weinig mainstream popmuziek gemaakt.”

Gouden plaat

Meijer gaat ondertussen gewoon door. ,,Ik heb geen gouden plaat op zak, maar dat is ook niet waarvoor ik het doe. We moeten allemaal knokken voor een plekje in de muziekwereld, maar ik doe dat het liefst met dat wat ik leuk vind.”

Het muzieklandschap werd afgelopen maanden weer versterkt met nieuwe vrouwen: Voice-winnares Maan en haar concurrente Jennie Lena. Misschien maken zij volgend jaar dus wel kans op een 100% NL Award of een plekje op Vrienden van Amstel Live. Maar, zo zegt Gaarthuis: ,,Het staat of valt met de richting die ze kiezen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waar zijn onze Nederlandse popvrouwen?
Sluiten