Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 10 feb 2016 / 09:50 uur

Hoge verwachting van humor Mark Rutte

Minister-president Mark Rutte laat zich woensdag van zijn meest hilarische kant zien tijdens het eerste Nederlandse Correspondents Dinner. Tenminste, dat is de bedoeling, want het doel van dit uit Amerika overgewaaide fenomeen is dat de minister-president in een komische speech de aanwezige pers en politiek flink op de hak neemt.

Dolf

Het Correspondents Dinner is in de Verenigde Staten het jaarlijkse hoogtepunt voor de parlementaire pers, uitgevers, televisiejournalisten, hoofdredacteuren en politici. De president houdt een toespraak, gevolgd door een optreden van een stand-upcomedian. In Nederland is dat straks Dolf Jansen. Hij valt in voor Youp van ’t Hek, die wegens gezondheidsredenen verstek moet laten gaan.

De verwachtingen voor de stand-upper van de MP zijn hooggespannen. Want: kan hij zich straks meten met zijn Amerikaanse evenknie Barack Obama? De man die nu al een aantal keer heeft aangetoond qua humor over de juiste timing te beschikken?

Snoeiharde grappen

Ja, zegt Wouter de Winther, chef van de parlementaire redactie van De Telegraaf én straks aanwezig in Amsterdam. „Mark Rutte heeft wel gevoel voor humor. Achter de schermen maakt hij geregeld snoeiharde grappen. Maar ook voor de camera heeft hij er talent voor om er tijdens officiële gelegenheden zomaar iets uit te flappen. Hij is zeker iemand die gemene grappen kan maken. Maar gewoon om te lachen, niet om iemand kapot te maken.”

Bij zijn speech heeft Rutte hulp gekregen van zijn speechwriters, maar ook van mensen uit de komische wereld. Over wie dat zijn, wordt door de RVD overigens uiterst geheimzinnig gedaan. Ook over wat de MP gaat zeggen, wordt niet losgelaten. De Winther verwacht dat onder andere de redactie van Nieuwsuur wel een veeg uit de pan zal krijgen van Rutte. „Zij hebben het hem en zijn partij met de affaire rond het bonnetje van Teeven wel lastig gemaakt. Dat zullen ze wel gaan horen. Maar echt schofferen, zal hij niet doen: hij weet dat ze de volgende dag weer over hem gaan schrijven.”

Het avondeten met premier Mark Rutte is woensdag om 20:33 op NPO1 te bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoge verwachting van humor Mark Rutte
Sluiten