Merel Rietveld
Merel Rietveld Entertainment 26 feb 2016 / 08:23 uur

Heel Holland Bakt maakt droom waar voor Sarena

Met het winnen van Heel Holland Bakt 2015 gaan er heel wat deuren voor Sarena Solari open.

De winnares van Heel Holland Bakt 2015, Sarena Solari, presenteerde gisteren haar eigen Italiaanse bakboek. Maar hoe zag en ziet de wereld van de professionele bakster eruit?

Van wie heb je het koken geleerd?

Mijn moeder was altijd in de keuken bezig en dan hielp ik graag mee. In Italië, waar ik tot mijn zesde gewoond heb, zat ik veel bij mijn oma in de keuken. Dan kreeg ik een stukje pasta van ‘zo ga jij daar maar mee aan de slag’. En ik denk dat ik toen ontdekt heb dat ik het heel leuk vind om met eten bezig te zijn.

Wanneer wilde je er echt mee verder?

Dat is pas iets van de laatste jaren. Samen met mijn tante uit Italië begon ik steeds meer recepten uit te proberen en uitdagingen aan te gaan. Maar het ‘echte’ moment was denk ik de bruiloft van mijn beste vriendin. Ondanks dat ik nog nooit een bruidstaart had gemaakt, had zij alle vertrouwen in mij en mijn tante. Toen de taart goed gelukt was, dacht ik ‘oh, ik kan dit’.

Sarena en haar Italiaanse oma. Foto: Harold Pereira
Sarena en haar Italiaanse oma. Foto: Harold Pereira

Is het nu iets wat je voor de kost kunt doen?

Na het programma is er veel veranderd. Ik werkte als communicatieadviseur in een jeugdinrichting, waar ik het heel erg naar mijn zin had, maar ik heb besloten daar per 1 januari mee te stoppen. Het ging niet meer naast het maken van dit bakboek en de vele workshops die ik geef. Dus ik moest kiezen en ga nu mijn droom achterna: het organiseren van culinaire reizen naar Italië. Dat kan nu door de promotie en contacten die ik heb gelegd.

Hoe zit het met de aanvraag van etentjes bij jou thuis?

Dat is minder dan voorheen. Iedereen heeft nu zoiets van ‘oh die zal daar wel geen tijd voor hebben’. Dus het wordt niet echt meer van mij verwacht, maar ik doe het nog steeds heel graag. En ik kan wat ik maak niet allemaal zelf opeten.

Wat is jouw favoriete gebak?

Als ik echt moet kiezen en je zegt ‘je mag nog een ding eten’, dan kies ik de crostata. Dat is een hele simpele taart, een van de meest simpele, maar wel de lekkerste. En dan met de pruimenjam van mijn oma. Daar ben ik dol op, dus die staat ook in het boek.

Sarena in Italië. Foto: Harold Pereira
Sarena in Italië. Foto: Harold Pereira

Welk gerecht liep volledig in de soep?

Als je zoveel moet proberen en experimenteert, dan gaat het absoluut een keer mis. Maar ik kan mij niet herinneren dat iets helemaal instortte. Het is weleens voorgekomen dat ik voor een totaal verkeerde smaakcombinatie koos, dat was iets met citroen. Dat was echt een combinatie van ‘nee, gewoon weg ermee’.

Het is nu vooral zoetigheid, maar ben je ook van de voor- en hoofdgerechten?

Ja! Ik ben dol op de Italiaanse keuken, daar ben ik veel mee bezig. Dus ik zie wel een vervolg in de keuken, zeg maar.

Tips voor amateurs

1. Heb er vooral plezier in. Het gaat niet alleen om het eten, maar juist het maken. Daar heb ik het meeste plezier in, hoe je ingrediënten samenvoegt en die in de oven bijvoorbeeld een taart worden.

2. Lees het hele recept door en houd je eraan. Het is niet zoals koken, dat je een snufje meer of minder kan toevoegen. Je moet echt alles afwegen, want ieder ingrediënt heeft een ander effect in een baksel.

3. Het gaat niet altijd goed, ook niet bij mij. Dat hoort er gewoon bij en daar wordt het alleen maar beter door. Dus als iets mislukt, gewoon opnieuw beginnen. Door te experimenteren leer je wat een ei en bijvoorbeeld bloem doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Heel Holland Bakt maakt droom waar voor Sarena
Sluiten