Merel Rietveld
Merel Rietveld Entertainment 17 feb 2016 / 08:04 uur

Circustheater weer in het teken van Disney

Het hoge woord is eruit. The Lion King keert terug naar Nederland.

Het AFAS Circustheater Scheveningen bestaat 25 jaar en om dat jubileum te verzilveren, laat Stage Entertainment Nederland dinsdag tijdens een grootse perspresentatie weten dat de musical The Lion King terugkeert.

De keuze komt niet helemaal uit de lucht vallen. Algemeen directeur en producent van het entertainmentbedrijf Albert Verlinde reisde samen met drie neefjes naar Londen af om hen met eigen ogen te laten zien wat nou theater is. „De musical draaide niet meer in Nederland, dus nam ik mijn kleine neefjes mee naar het Lyceum Theatre in Londen, waar de musical The Lion King al vijftien jaar succesvol draait”, vertelt Verlinde. „Toen ik de betovering in hun ogen zag, wist ik dat ik de musical naar Scheveningen wilde halen.”

Dat The Lion King ook daadwerkelijk weer in Nederland te zien zou zijn, was niet vanzelfsprekend. „Omdat het om een verhaal van Walt Disney gaat en The Lion King diens kroonjuweel is, moesten we eerst langs Dinsey. Maar de organisatie reageerde enthousiast en zag in dat de musical hier thuishoort.”

Reorganisatie

Stage Entertainment komt de laatste tijd veel in het nieuws. En niet alleen maar om positieve redenen. Het internationale entertainmentbedrijf moet wereldwijd banen schrappen. Desondanks kiest Verlinde ervoor om de grote musical terug naar Scheveningen te brengen: „Omdat Stage van Joop van den Ende en Albert Verlinde Entertainment zich een jaar geleden samenvoegden, waren we voorbereid op alles wat komen zou. In Nederland is de schade dus beperkt.”

Daar voegt Verlinde nog aan toe: „Als theaterproducent moet je af en toe bekijken wat er financieel gebeurt. Maar onze taak is om te zorgen dat mensen naar het theater komen. Dus wij gaan niet bezuinigen op onze producties.”

Internationale musicalster Jonathan Andrew Hume als Simba. Foto: Margot de Heide, Roy Beusker
Internationale musicalster Jonathan Andrew Hume als Simba. Foto: Margot de Heide, Roy Beusker

Beauty and the Beast

De terugkomst van De Leeuwenkoning betekent een stop op een andere grote musical, Beauty and the Beast. „De musical zou gaan toeren, maar daar was die te groot voor”, laat Verlinde weten. „En omdat je The Lion King lang van tevoren moet voorbereiden, wisten we dat het Circustheater in oktober vrij moest zijn. Dus het is altijd de bedoeling geweest dat Beauty and the Beast tot dat moment in het theater zou staan.”

Of de musical naar een ander theater gaat, is nog niet zeker. „Dat hangt ervan af. Op het moment dat mensen kaarten blijven kopen, zoeken we misschien een ander theater op. Maar dat is nog niet aan de orde.”

Meer Disney

Verlinde ziet graag meer Disneyfilms in het theater verschijnen. Maar niet per se oude: „Ik denk dat grote nieuwe Disneytitels zoals Frozen het goed zouden doen in Scheveningen.” Maar voordat het zover is, gaat Verlinde aan de slag met The Lion King. „We gaan ons nu bezighouden met The Lion King. En zodra dat een succes is, moeten die andere titels op termijn ook hierheen komen”, sluit Verlinde met een lach af.

De musical gaat op 20 oktober in première in het AFAS Circustheater in Scheveningen, maar de kaartverkoop is dinsdag al gestart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Circustheater weer in het teken van Disney
Sluiten