Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 25 feb 2016 / 07:22 uur

Armin ooit voor gek verklaard en ontslagen

Armin van Buurens A State of Trace bestaat 15 jaar: van Platenkoffer tot miljoenenpubliek.

Waarschijnlijk kwam hij in 2003 letterlijk met een platenkoffer bij strandtent Bloomingdale in Bloemendaal aan wandelen, voor zijn eerste avondje A State of Trance (ASOT) live. Dj Armin van Buuren (nu 39) had er net twee jaar radioshow met dezelfde naam op zitten. Ruim duizend mensen luisterden naar wat de Leidenaar uit z’n vinyl toverde.

Hoe anders is het nu. De Leidenaar is wereldburger met vijf keer de titel ‘Number 1 dj of the world’ geworden. Zaterdag viert Armin van Buuren het 15-jarig jubileum van ASOT, nu voor 30.000 mensen in de Jaarbeurs in Utrecht. Hij geeft er een show, net als een stuk of veertig collega-dj’s. Wekelijks luisteren tientallen miljoen mensen naar ASOT op de radio.

15 jaar A State of Trance
Foto: Anton Corbijn

Ontslagen!

A State of Trance begon in 2001 op Slam!FM en verhuisde naar ID&T Radio. „Daar werd besloten tot een nieuwe koers”, zegt Armin van Buuren, „je kunt dus zeggen dat ik ontslagen werd. Het bleek echter de allerbeste beslissing.” Na 183 afleveringen besloot de dj in het Engels verder te gaan. Een distributeur wist A State of Trance aan buitenlandse stations en later aan FreshFM in ons land. Via een omweg kwam ASOT terug bij Slam! en ging in 2011 naar de landelijke eredivisie, Radio 538. 37 miljoen mensen luisteren wekelijks gemiddeld op zo’n 100 stations naar A State of Trance. Ruim 750 afleveringen staan op de teller en zeven werd ASOT tot Best Mix Radio Show ter wereld uitgeroepen.

„Wat dat betreft is er veel veranderd”, zegt de dj. „En toch is de formule vijftien jaar lang hetzelfde gebleven: in twee uur laten horen welke trance en progressive er op dit moment toe doet, terwijl ik als doorgeefluik vertel waarom je een plaat of dj zou moeten kennen. Perfect ben ik natuurlijk niet en ook niet het succes van A State of Trance. Dat zijn de muziek en de mensen die het maken.” Een wezenlijk verschil met de start is er toch. „Social media. Ik heb daardoor contact met de luisteraar gekregen, geweldig. Iedereen praat mee. Ik moet bekennen dat collega’s me jaren terug voor gek verklaarden met zo’n show. Maar nu… Diezelfde jongens hebben nu ook een radioprogramma. Nee, geen namen, haha.”

15 jaar A State of Trance
Armin van Buuren zoals hij al zo vaak stond. / Remko de Waal | ANP

„De tijd is omgevlogen”, zegt Van Buuren, die eigenlijk allergisch is voor terugblikken. Het jubileum krijgt zaterdag daarom slechts een klein terugblikblokje. „Maar het wordt wel een spectaculair kwartiertje, om de fans voor vijftien jaar A State Of Trance te bedanken. Als zij er niet waren geweest, dan vieren we zaterdag geen jubileumfeest en had ik jou nu niet aan de telefoon. Trance is niet meer het populairste dance-genre, maar het heeft zich altijd doorontwikkeld. Stiekem vragen hele bevolkingsgroepen er nog naar en daarom gaat ASOT over nu en straks.”

Vinyl uit de koffer

In de Jaarbeurs geeft hij zaterdag, inmiddels zal het zondag rond een uur of vijf ’s morgens zijn, een tweede show als afsluiter. Armin van Buuren zal zijn vinyl weer eens uit de platenkoffer trekken. „Dat is al weer even geleden. Maar het is net als met fietsen hoor, je verleert het niet.”

Die zwarte schijven op de draaitafels mogen dan nostalgisch zijn, heel erg 2016 wordt het ook: we kunnen thuis negen uur lang meegenieten. Armin van Buuren: „Vanuit de vier zalen zorgen we via astateoftrance.com vier verschillende radiokanalen en vanuit de hoofdzaal ook video. Of mensen dat gaan kijken en luisteren? Ha! Onder het mom ‘turn your radio into a dancefloor’ vraag ik mensen filmpjes te sturen en die krijg ik dan van Mexico tot Australië. Met twee speakers heb je een gave avond, al is het thuis.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Armin ooit voor gek verklaard en ontslagen
Sluiten