Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 22 jan 2016 / 17:12 uur

Vrienden van Amstel Live letterlijk van hoog niveau

Vrienden van Amstel Live 2016. • Gezien: donderdag 21 januari, Rotterdam Ahoy. • Andere shows: 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29 en 30 januari. • Aantal bezoekers in totaal: 125.000.

Waarschuwing

We waarschuwen er jaarlijks voor, behoor je tot die ruim 100.000 mensen die nog naar Vrienden van Amstel Live 2016 moeten, lees dit dan maar over een paar dagen. De grootste kroeg van Nederland heeft zoveel verrassingen, dat het misschien zonde is om die al te weten.

Kensington. / Manon de Vrieze

Het is me er namelijk weer eentje, deze achttiende editie van de Vrienden van Amstel Live (komende donderdag bij RTL op tv te zien). Het traditionele januarifeestje voor velen die een jaar van tevoren een kaartje kopen, biedt vaak dezelfde muzikale koppen, maar de verschillende duetten en vooral de technische hoogstandjes bieden nieuws genoeg. Al zal dat niet voor iedereen belangrijk zijn. Bier en meebrullen met de bekendere artiesten van Nederland is voor een hoop feestgangers meer dan voldoende.

Jaap Kwakman van 3JS als The Edge van U2. / Manon de Vrieze

Verrassingen

Amstel laat het voor die laatste groep echter niet tot een gemakzuchtig georganiseerd avondje komen. Nieuwe muzikale koppen zijn er gelukkig bij. Kensington, Typhoon, Fedde Le Grand en Claudia de Breij waren nog niet eerder een vriend van het biermerk. Bløf, Dinand Woesthoff, Acda en De Munnik en danser Timor Steffens (opende het bal) waren bovendien onaangekondigde gasten. Thomas Acda en Paul de Munnik namen vorig jaar als duo afscheid van het publiek, maar konden samen optreden tijdens ‘De Vrienden’ (ze waren er al veel vaker), toch niet laten. Dat het even zonnestralen regende was overigens eenmalig, zo meldden de heren.

Nieuw op Vrienden van Amstel Live en bepaald geen verkeerde keuze is Typhoon:

Acda en De Munnik. / Remko de Waal | ANP

Waar De Vrienden van Amstel Live de, pak ‘m beet, laatste zes, zeven edities echter vooral in uitblinkt, is het technisch vernuft van de show. Als je Rotterdam Ahoy na zo’n 3,5 uur naar buiten wandelt, is het bijna niet te bevatten hoeveel je hebt gezien. En niet op één podium, maar in alle uithoeken van het sportpaleis. Vier podia doen dienst deze keer, waarvan er twee kunnen vliegen.

Veel in de lucht

Daarmee hebben we het letterlijke hoogtepunt van VVAL 2016 meteen ook aangegeven: er gebeurt nogal wat in de lucht. De bandleden van Di-Rect vliegen bijvoorbeeld aan kabels meters boven het publiek, ondersteund door dj Fedde Le Grand die zich ook al ergens onder het Ahoydak bevindt. De podia, met onder meer Kensington en Nick & Simon daarop, vliegen niet alleen. Nee, één van het kwartet past ook precies op de bar midden in de zaal. Enkele keren landt hij daarop, waarbij het barpersoneel tijdelijk op de grond moet zitten (gokken we dan maar, want bewijs daarvoor is niet te zien).

Een van de (technische) hoogtepunten van editie 2016: Fedde Le Grand en Di-Rect, alles in de lucht:

Wát een operatie, willen we er maar mee zeggen. Om van de lichttechniek, de talloze muzikantencombinaties en het snel wisselen van acts deze editie nog maar te zwijgen. Het bedenken en uitvoeren van zo’n programma moet een jaarklus voor sommige lieden zijn. Petje af voor dit jaar, al was de verrassing dat Xander de Buisonjé in een soort café op de mainstage al achter de piano zat als een soort ‘vooropening’, nu eens niet zo spannend.

Dinand Woesthoff zingt Mag Ik Dan Bij Jou. / Manon de Vrieze

Beastie Boys

Maar verder? Je bent een beetje verdwaasd als het feest erop zit. Je hebt bijvoorbeeld een onverwacht duet tussen Claudia de Breij en Dinand Woesthoff gezien (Mag Ik Dan Bij Jou) en De Breij ook nog eens Brabant met Guus Meeuwis zien zingen. Je hebt 3JS U2 zien doen met geweldige filmpjes van 3JS ‘als U2’ op de achtergrond. Je hebt gezien dat de mannen van Kensington heel grote meneren zijn (en heel hoge, want ze blijven maar vliegen daar in Rotterdam). Je hebt Thomas Acda sexy zien dansen met Nielson. En Di-Rect samen met Typhoon Fight For Your Right van The Beastie Boys zien rocken.

Dat laatste pakt geweldig uit op de feest, waarbij Typhoon met zijn Zandloper heel Ahoy ook nog eens aan het dansen krijgt. Kippenvel bij de schrijver hiervan is er bij Stad Amsterdam, van De Dijk en Thomas Acda. Zelfs good-old Rob de Nijs weet Ahoy nog in vuur en vlam te zetten, al zit er dan al wel drie uur bier in de meute. Maar ja, als je drie uur in de kroeg zit, wil je ook Malle Babbe horen toch? Iedereen Is Van De Wereld is een mooi slotakkoord, als je bedenkt dat de overleden Thé Lau er vorig jaar zelf nog bij was. Typhoon zet hem in, de uitverkochte zaal maakt het af.

Di-Rect treedt samen met Typhoon op. / Remko de Waal | ANP

Balen dat je er deze maand niet bij bent? De voorverkoop voor 2017 is donderdag begonnen. Zeven shows waren overigens meteen zo goed als uitverkocht. Twee shows komen er zeker nog bij. De organisatie meldde echter ook dat het daar waarschijnlijk bij blijft en zeker niet meer dan tien zal zijn. Nóg meer, dat trekken artiesten en medewerkers echt niet. Wie er de komende dagen nog bij is, snapt waarom.

Nick Schilder in de lucht. / Manon de Vrieze

Bezoeker Pascal van der Velden zette zijn Vrienden van Amstelhoogtepunten in een filmpje op een rij:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vrienden van Amstel Live letterlijk van hoog niveau
Sluiten