Merel Rietveld
Merel Rietveld Entertainment 19 jan 2016 / 16:45 uur

Romeo en Julia in een nieuw jasje

Romeo en Julia, maar dan anders. De nieuwe dans- en filmvoorstelling Een Romeo en Julia gaat over de liefde die verstrikt raakt in de huidige vluchtelingencrisis.

Net zoals in de vroege tragedie van Shakespeare kent de voorstelling een onmogelijke liefde. Niet in de 15e eeuw, maar in de situatie van nu waar mensen in groten getale naar het Westen vluchten.

Andere invulling

Walid (Romeo) vlucht samen met zijn vader Ibrahim, die het niet zo nauw neemt met de westerse normen en waarden, naar Nederland. Daar ontmoet hij Maartje. Haar vader Jan is fel tegen de komst van het asielzoekerscentrum in hun dorp. Toch komt het er. Tijdens een bijeenkomst waar de gemoederen hoog oplopen, roept Jan dat de boel maar in de hens moet worden gestoken. En dat is wat er gebeurt.

Een paar relschoppers stichten brand in het asielzoekerscentrum. Maar wat de vader van Maartje niet weet, is dat zijn dochter daar op dat moment als vrijwilliger aan het werk is.

Tien jaar na de brandstichting ontmoeten de vaders van beide kinderen elkaar bij het monument waar het drama zich afspeelde en kijken ze terug.

Ontstaan

Choreografe Lonneke van Leth zat voor de televisie toen ze de nieuwe klassieker bedacht: „Een lieve, niet radicaal uitziende Nederlandse man op televisie uitte zich over zijn angst dat zijn dochters door de komst van asielzoekers iets zou overkomen. Die angst voor het onbekende raakte mij. Daar wilde ik iets mee doen.”

Liefde maakt blind

Het verhaal heeft een heftige afloop, maar dat creëert volgens Van Leth meer verdraagzaamheid: „Het is een schrijnend verhaal waarbij twee kinderen overlijden vanwege de politiek. En dat alleen maar omdat ze heel erg verliefd zijn en daardoor de problematiek rondom het asielzoekerscentrum niet zien. Verdraagzaamheid is waar de maatschappij aan moet werken.”

Romeo en Julia gaat op 3 maart in première en is 4 maart in Theater aan het Spui in Den Haag te zien. Daarna is de voorstelling te boeken voor middelbare scholen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Romeo en Julia in een nieuw jasje
Sluiten