Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Entertainment 4 jan 2016 / 14:18 uur

Making a Murderer: Steven Avery onschuldig vast?

Gebruikers van Netflix hebben de afgelopen tijd massaal gekeken naar de documentairereeks Making a Murderer. Duidelijk is dat de documentaire veel losmaakt en veel vragen oproept over het Amerikaanse rechtssysteem.

Waar gaat de documentaire over?

Making a Murderer is een Amerikaanse televisieserie die sinds 18 december 2015 te zien is op Netflix. In de documentaire wordt de zaak van Steven Avery gevolgd, een man die 18 jaar lang onschuldig vastzat. Twee jaar na zijn vrijlating werd hij aangehouden voor de moord op Teresa Halbach.

De serie volgt Avery tien jaar lang vanaf het moment dat hij in 2005 wordt opgepakt voor de moord op Halbach. In de serie worden niet alleen verhoren getoond, maar ook gesprekken met familieleden en mensen die bij de rechtszaak betrokken zijn.

18 jaar onschuldig vast

Steven Avery kwam in 2003 op vrije voeten nadat uit dna-bewijs bleek dat hij niet de verkrachter was van Penny Ann Beernsten. Hij had toen al achttien jaar onschuldig vastgezeten.

Op 29 juli 1985 was Beernsten aan het hardlopen langs het Michiganmeer, waar een onbekende man haar tegenhield. Ze werd mee de bosjes ingesleurd en seksueel misbruikt. Op basis van de fysieke beschrijving van de man identificeerde de politie negen mogelijke daders. De vrouw wees Steven Avery aan als de verkrachter, een simpele man die op een autosloperij in Manitowoc County woonde en werkte. Een dag later werd hij gearresteerd.

Beernsten identificeerde tijdens het proces Avery opnieuw als de aanvaller. Hoewel Avery met zestien getuigen op de proppen kwam, was het niet voldoende de jury ervan te overtuigen dat hij niet de dader was. Na vier uur overleg kwam de jury tot een oordeel. Steven Avery werd schuldig bevonden. De rechter veroordeelde hem tot 32 jaar gevangenisstraf.

Avery ging een aantal keer in beroep, maar zonder resultaat. Pas in 2002 kwam er schot in de zaak toen het Wisconsin Innocence Project zich met de zaak ging bemoeien. Een dna-onderzoek op dertien haren die werden ontdekt bij Beernsten na het seksueel misbruik, leidde tot de conclusie dat niet Steven Avery, maar Gregory Allen de dader was.

Op 11 september 2003 werd Avery vrijgesproken en kwam hij weer op vrije voeten.

Twee jaar vrij en dan…

Na zijn vrijlating in 2003 genoot Steven Avery van zijn leven als vrij man. Wel spande hij een rechtszaak aan tegen Manitowoc County, de sheriff, en de openbaar aanklager die zich met zijn veroordeling hadden bemoeid. Hij eist een miljoenenbedrag ter compensatie, maar precies op dat moment verdwijnt er een vrouw uit de regio: Theresa Halbach. Zij was voor het laatst gezien op het terrein van Steven Avery. Al snel wordt hij opgepakt en direct wordt hij gezien als hoofdverdachte. De SUV van Theresa Halbach wordt gevonden op het terrein waar Avery woont. Ook worden er verbrande lichaamsresten in zijn tuin gevonden.

Na twee jaar vrijheid wordt Avery opnieuw achter slot en grendel gestopt.

Wat is er gebeurd?

Dat blijft de grote vraag. Feit is dat er veel bizarre dingen gebeuren tijdens de rechtszaak die je als kijker het gevoel geven dat er heel veel niet in de haak is.

Waarom is er geen dna van het slachtoffer gevonden als zij in de trailer van Avery zou zijn verkracht en vermoord? Zijn de verhoren met ‘medeplichtige’ Brendan Dassey, een tiener met een ontwikkelingsachterstand, wel zo verlopen dat zijn ‘bekentenis’, die hij overigens later terugnam, van enige waarde is? En hoe kwam het dat de autosleutel van Halbach pas na de zoveelste huiszoeking werd gevonden, terwijl die duidelijk in het zicht lag? En hoe kan het dat alleen Avery’s dna erop werd gevonden en niet dat van Halbach, terwijl zij de sleutel al jaren had? Het zijn zomaar wat vragen die als kijker in je opkomen bij het kijken van de documentaire.

De grote vraag is of Avery en Dassey erin zijn geluisd, of dat ze daadwerkelijk iets met de zaak van doen hebben. Na het zien van de documentaire zal de kijker overwegend het eerste denken: ze zijn erbij gelapt. Op social media speculeren kijkers van de docu dan ook maar wat graag over wat er wél is gebeurd op die 31 oktober van het jaar 2005. Een aantal theorieën:

  • De ex van Halbach, Ryan Hillegas, is erbij betrokken

Ryan Hillegas was de ex van het slachtoffer. Hij slaagt er onder meer in om het wachtwoord van de voicemail van Halbach te kraken en zo haar belverleden na te gaan. Dat is belangrijk, omdat de verdediging gegronde redenen had te vermoeden dat iemand sommige voicemailberichten na haar dood heeft verwijderd.

Volgens gebruikers van Reddit is Hillegas mogelijk verantwoordelijk geweest voor het verwijderen van voicemailberichten, waaruit mogelijk belangrijke informatie had kunnen komen.

Hillegas bemoeide zich ook met de zoektocht naar Halbach vlak na haar verdwijning. Op beelden van toen is te zien dat hij plekken op zijn hand heeft die je zou kunnen omschrijven als krassen. In de documentaire verklaart Hillegas bovendien dat de politie hem nooit naar een alibi heeft gevraagd. Heeft hij die überhaupt?

Daarnaast wordt gespeculeerd dat Hillegas niet zozeer de moordenaar is van Halbach, maar dat hij en Teresa’s broer Mike de politie wel helpen geholpen met het uitvoeren van een illegale zoektocht op het terrein van Avery. Ook de verdachte autosleutel die later wordt gevonden door de agent van Manitowoc zou volgens sommigen van hen afkomstig zijn.

  • Bobby Dassey en Scott Tadych hebben Halbach vermoord

De misschien wel populairste theorie is dat Bobby Dassey (een neefje van Steven Avery) en Scott Tadych (zwager van Avery) verantwoordelijk zijn voor de dood van Halbach.

Een van de voornaamste redenen is dat Dassey en Tadych elkaars alibi zijn. Ze verklaarden dat ze elkaar voorbij reden toen de een terugkwam van het jagen terwijl de ander juist op weg was.

Dassey verklaarde bovendien in de rechtbank dat Avery op 3 november een grap zou hebben gemaakt tegen hem en zijn vriend Mike over ‘het opruimen van een lichaam’. Dat was een opmerkelijke verklaring, omdat Mike diezelfde verklaring eerder had gedaan, maar toen repte over een gesprek dat plaatsvond op 10 november.

Er wordt onder meer gespeculeerd dat de aanklager, Ken Kratz, de neef van Avery had aangemoedigd te liegen. Zo zou Kratz een sterkere zaak tegen Avery hebben.

  • Een onbekende heeft Halbach gedood

Ene Brian McCorkle blogt al sinds 2006 op zijn website over mogelijke theorieën in de Halbach-zaak. Een van zijn theorieën wijst naar een vrouw die verhuisde naar het nabijgelegen dorp Maribel, en wier man zich extreem verdacht gedroeg in de week dat Halbach werd gedood.

McCorkle verwijst naar de vrouw als ‘the citizen’ en naar de man als ‘the German’. Ze vond onder meer ‘verse’ botten op het terrein, een metselaarshamer met ‘zichtbare donkerrode vlekken’, en kleren van een vrouw die niet van haar waren. Toen ze contact opnam met de politie over de kleding werd ze echter niet serieus genomen.

  • De moord van Halbach werd gebruikt om beslag te kunnen leggen op het terrein van Avery

Na het zien van de documentaire kan er geen misverstand meer over bestaan dat de familie Avery heel wat grond bezit. Een theorie die op Reddit furore maakt, is dan ook dat het opsluiten van Steven Avery iets te maken heeft met het terrein van ruim 16 hectare.

Het gevoel dat Avery en Dassey erin zijn geluisd, overheerst na het zien van de documentaire. Maar waarom zou men dat doen? Een van de theorieën wijst naar een man met de naam Doug Hagg. Hij komt ook voor in de documentaire. Reddit-gebruikers ontdekten dat Hagg ook het hoofd is van een registratiekantoor van onroerend goed in Wisconsin.

Volgens Reddit-gebruiker BathRobeJesus is het terrein van Avery belangrijk voor de mijnbouw. Mogelijk biedt het toegang tot water, olie en andere natuurlijke hulpbronnen. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom Avery en Dassey erin zijn geluisd.

Petitie

Er zijn heel wat verklaringen, maar het blijft voorlopig gissen naar de werkelijke toedracht van de moord. Wel is duidelijk dat, sinds de release van de documentaire op Netflix, veel kijkers overtuigd zijn van de onschuld van Steven Avery. Inmiddels hebben al ruim 150.000 mensen een petitie getekend op Change.org, waarin president Barack Obama wordt opgeroepen Avery vrij te stellen middels een presidentieel pardon.

In een andere petitie wordt Obama gevraagd Avery en zijn neefje, Brendan Dassey, vrij te laten wegens hun „onterechte veroordeling wegens de moord op Teresa Halbach”. Die petitie is op het moment van schrijven ruim 19.000 keer getekend. De petitie stelt dat uit Making a Murderer blijkt dat „justitie beide mannen schandalig heeft benaderd en hun volledige levens heeft geruïneerd”, en dat de politieafdeling van Manitowoc County „oneigenlijke methoden” heeft gebruikt. Als deze petitie 100.000 handtekeningen binnenhaalt voor 16 januari, moet het Witte Huis volgens Time publiekelijk reageren.

https://www.youtube.com/watch?v=34M2zdLc-2U

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Making a Murderer: Steven Avery onschuldig vast?
Sluiten