Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 27 jan 2016 / 13:01 uur

Kan Zayn Malik zich straks meten met supersterren?

Het liedje heet Pillow Talk en gaat over seks. Dat is wat we tot nu toe weten over de eerste solosingle van Zayn Malik, de 23-jarige zanger die vorig jaar maart uit de immens populaire Britse boyband One Direction stapte. Voor de rest zullen we moeten wachten tot het nummer vrijdag wordt uitgebracht. Al weten we wel dat het niet in de stijl van zijn voormalige zanggroepje zal zijn, want die muziek vond hij ‘fucking algemeen’, zo liet Malik zich al eens ontvallen.

Vast staat ook dat Malik de eerste van het inmiddels helemaal gestopte (of is het toch een pauze?) One Direction is die met een eigen nummer op de proppen komt. En dat kan gunstig zijn. Want wie kijkt naar het succes van andere artiesten die ooit bij een hitformatie hoorden, ziet dat degenen die er als eersten in hun uppie op uittrokken vaak het meest succesvol zijn geworden.

Het meest bekende voorbeeld daarvan is natuurlijk Robbie Williams. Hij verbaasde in 1995 vriend en vijand door uit Take That te stappen, op dat moment de meest populaire en succesvolle boyband ter wereld. Toch wist hij dat succes te overstijgen toen hij in het jaar na zijn vertrek het album Life Tru a Lens uitbracht. De single Angels is volgens velen nog steeds een van de mooiste popballads ooit gemaakt.

Of hij Williams als voorbeeld zag, is niet bekend, maar in 2001 zet Justin Timberlake dezelfde stap als zijn Britse evenknie. Op zijn beurt verlaat hij namelijk de succesvolle Amerikaanse jongensgroep *NSYNC. Ook hij brengt een jaar na zijn vertrek zijn eerste soloalbum uit en zet zich met Justified en de eerste single Like I Love You meteen op de kaart als soloartiest. Nog altijd is hij een van de meest succesvolle artiesten ter wereld. Dit in tegenstelling tot zijn oud-collega’s.

Queen Be

Een vrouwelijk voorbeeld in dit rijtje is Beyoncé Knowles. Ze is dan niet ‘als eerste’ uit de groep Destiny’s Child gestapt, maar ontpopte zich al tijdens het zestienjarige bestaan van de band al als de superster van de groep. Net gek dus dat zij na het uiteenvallen van het trio veel en veel succesvoller werd dan collega’s Kelly Rowland en Michelle Williams.

En dat geldt ook voor Zayn Malik. Al eerder werden zijn kansen als soloartiest het hoogst ingeschat omdat hij de beste stem zou hebben. Inmiddels heeft hij ook topteam om zich heen verzameld, waaronder Frank Ocean en Tyler the Creator. Het enige dat hem nog in de weg kan staan is het feit dat zijn muziek zó anders wordt dan de fans gewend zijn dat ze hem de rug toe zullen keren. Maar dan kan hij altijd nog de rest van de wereld voor zich proberen te winnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kan Zayn Malik zich straks meten met supersterren?
Sluiten