Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 7 jan 2016 / 17:10 uur

Dit zijn de mooiste Flikken van Rotterdam

De een komt net kijken op tv, de ander was als kind al ster: actrices Maartje van de Wetering en Maryam Hassouni gaan vanaf vrijdagavond samen een nieuw avontuur aan in Flikken Rotterdam.

Politieserie

Maryam Hassouni: Voor mij is de rol van rechercheur het echt een droomrol. Ik heb aan karate, taekwondo en boksen gedaan, Bruce Lee was mijn hero. Daarnaast kijk ik graag naar Sherlock Holmes én las ik als kind de boeken van Nancy Drew. dus ik ben eigenlijk altijd al bezig met het oplossen van zaken. Toen deze rol op mijn pad kwam, dacht ik ook ‘hell the fuck yeah’!

Maartje van de Wetering: Voor mij lag het juist niet zo voor de hand om een rol als deze te accepteren. Ik heb altijd veel theater gedaan en als ik al iets voor televisie deed, was dat vaak als de leuke secretaresse of zuster, de aantrekkelijke vrouw, zeg maar. Als rechercheur Esther ben ik een keurige, getrouwde vrouw uit een gelovig milieu. Heel iets anders dus.

Bekendheid

Maryam: Het is wel minder dan vroeger, maar ik word nog steeds herkend van Dunya en Desie. In eerste instantie omdat de serie nog steeds weleens herhaald wordt en ten tweede omdat mijn babyface maar niet volwassen wil worden, haha!

Maartje: Ik word nog niet veel hekend en ik kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat er een dag komt dat ik niet meer normaal naar de Albert Heijn kan gaan. Ik vind zelf ook altijd dat ik er in het echt heel anders uitzie dan op tv, maar we zullen wel gaan merken of dat inderdaad zo is. En als ik straks vooral reacties krijg van enthousiaste mensen, dan vind ik dat alleen maar leuk.”

View this post on Instagram

Flikken/Rotterdam een stuk ruiger dan Flikken/Maastricht. Stoere rechercheurs breiend en studerend op de bank. #flikkenrotterdam #flikkenmaastricht #m&m85

A post shared by Maryam Hassouni (@maryamhassouni) on

Stereotype

Maryam: Als ik een rol accepteer, ben ik me erg bewust van de beeldvorming. Ik doe niet mee aan beeldvorming waar ik niet achter sta. Dat mijn personage Lieve Jansons geen stereotype Marokkaanse is, vind ik een vooruitgang in de Nederlandse televisiewereld. Misschien schrijft Flikken Rotterdam daarmee wel geschiedenis. Het is volgens mij de eerste etnische vrouwelijke hoofdrol waarbij het niet om de achtergrond gaat. Lieve is gewoon Lieve. Het gaat niet om haar kleur of achtergrond. Het gaat om haar werk en wie ze is.

Rotterdams accent

Maartje: In tegenstelling tot onze collega’s Peter Paul Muller en Cees Geel, spreken Maryam en ik niet met een Rotterdams accent. Als je zoiets doet, moet je het goed doen en daar bijvoorbeeld les in moeten nemen. Het past ook beter bij hun personages.

Maryam: We hebben daar wel echt over nagedacht en heb ook geprobeerd, maar het wordt gewoon grappig als we het doen. Ook als het dat niet moet zijn. (zet Rotterdams accent op:) ‘Beetje Rotterdams weet je wel? Handen omhoog, handen omhoog!’ Haha, dat kan zo niet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de mooiste Flikken van Rotterdam
Sluiten