J. Geerdink
J. Geerdink Entertainment 24 jan 2016 / 09:47 uur

Debuutalbum Arctic Monkeys is 10, hun beste 10 songs

Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, het debuutalbum van Arctic Monkeys, blaast vandaag tien kaarsjes uit. Precies tien jaar geleden werd de langspeler officieel uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk en overdonderde het destijds piepjonge kwartet uit het Engelse Sheffield muziekliefhebbers en -pers.

Last Shadow Puppets

Sinds het debuut bracht de rockband nog vier studioalbums uit, het in 2013 verschenen AM als voorlopig laatste werkstukje. Op een zesde album zullen we waarschijnlijk ook nog wel even moeten wachten, zanger Alex Turner heeft net een tweede album aangekondigd met Last Shadow Puppets, de formatie die hij samen met voormalig The Rascals-zanger Miles Kane vormt. Op 1 april verschijnt Everything You’ve Come to Expect.

Met vijf albums van Arctic Monkeys is er inmiddels voldoende goed songmateriaal verschenen om een lekker lijstje samen te stellen. Op de tiende verjaardag van Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not presenteren wij je de Tien van Arctic Monkeys.

10. Crying Lightning

Afkomstig van het in 2009 verschenen derde album Humbug, door velen gezien als het ‘minste’ album van Arctic Monkeys. Vandaar dat nog wel eens vergeten wordt dat ook Humbug enkele sterke liedjes bevat, met Crying Lightning als absolute hoogtepunt.

9. From The Ritz To The Rubble

Afkomstig van het debuutalbum Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not en in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een absolute ‘fan favorite’.

8. Fluorescent Adolescent

Dé grote hit van de tweede langspeler Favourite Worst Nightmare uit 2007, het eerste album van Arctic Monkeys dat de hoogste positie in de Nederlandse Album Top 100 bereikte. Dit vrolijke en energieke liedje droeg daar zeker aan bij en doet het ook altijd goed bij concerten en op festivalweides.

7. Do I Wanna Know?

Het debuutalbum mag erg sterk zijn, het in september 2013 verschenen AM is volgens veel liefhebbers van de band misschien nog wel beter. Do I Wanna Know? werd uitgebracht als tweede single van die langspeler en stond bij de afgelopen editie van de Top 2000 zelfs op plek 196 in de Lijst der Lijsten. Onderstaande videoclip is de best bekeken Arctic Monkeys-video ‘to date’.

6. A Certain Romance

Net als het hierboven al behandelde From The Ritz To The Rubble niet één van de bekendere nummers van Arctic Monkeys. De afsluiter van debuut Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not is echter wel één van de betere songs van de Britten. Alleen al vanwege het heerlijke intro hoort A Certain Romance in dit overzicht.

5. Brianstorm

Net als Fluorescent Adolescent afkomstig van tweede album Favourite Worst Nightmare, waarvan het als eerste single werd uitgebracht. Brianstorm is het tot nu toe commercieel meest succesvolle nummer voor Arctic Monkeys in Nederland. Het kwam namelijk tot positie 36 in de Single Top 100, de op verkoopcijfers gebaseerde hitlijst.

4. R U Mine?

Catchy rocksong en de eerste van liefst zeven singles die werden uitgebracht van AM. De pakkende gitaar- en basriffs vielen duidelijk in de smaak bij het livepubliek, R U Mine? werd begin 2015 tijdens Eurosonic Noorderslag namelijk verkozen tot ‘beste festivalnummer van 2014’. Het jaar waarin Arctic Monkeys trouwens voor het laatste live op Nederlandse bodem te zien was, de band stond in juni 2014 op Pinkpop.

3. When The Sun Goes Down

De enige single van Arctic Monkeys die ‘iets’ deed in de officiële Nederlandse hitlijsten, al moest de tweede single van debuut Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not genoegen nemen met een notering in de Tipparade.

2. I Bet You Look Good On The Dancefloor

De allereerst single van Arctic Monkeys, tienerjongens toen nog. Het nummer verscheen in oktober 2005 als voorbode op het album dat drie maanden later werd uitgebracht. Naast Do I Wanna Know? (zie hierboven) trouwens het tot nu toe enige nummer dat de Top 2000 haalde, het reikte in 2015 tot plekje 1993.

1. 505

De afsluiter van Favourite Worst Nightmare en sinds dat album verscheen bij concerten van Arctic Monkeys ook vrijwel altijd het laatste nummer. Dat is overigens niet de (voornaamste) reden dat ook wij 505 kozen als afsluiter, de song is simpelweg ons favoriete nummer – en dat van vele andere fans – van de band.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Debuutalbum Arctic Monkeys is 10, hun beste 10 songs
Sluiten