Merel Rietveld
Merel Rietveld Entertainment 15 dec 2015 / 12:38 uur

Star Wars voor Dummies

Omdat woensdag de film Star Wars: The Force Awakens in Nederland uitkomt: Star Wars voor Dummies. Voor de leken onder ons heeft Metro de nodige kennis op een rijtje gezet.

Het verhaal

Hoofdrolspeler Anakin Skywalker komt in het heetst van de strijd tussen verschillende planeten ter wereld. Skywalker blijkt over een waar talent te beschikken, waarmee hij volgens zijn leraar Obi-Wan Kenobi de grootste Jedi ridder ooit zal worden. Een Jedi kent ‘De Kracht’ (in de films The Force) om het goede tegen het kwade te beschermen.

De angst (voorbode van woede, haat, pijn en lijden) wordt Skywalker uiteindelijk fataal en hij belandt in de handen van topslechterik Darth Sidious. Het talent gaat verder door het leven als de gevreesde Darth Vader, te herkennen aan zijn zwarte gewaad.

Luke Skywalker, de zoon van, probeert jaren later het door Darth Sidious overgenomen Rijk terug te winnen. Hij wil net zoals zijn overleden vader een grootse Jedi worden. Junior Skywalker ontdekt in de strijd alleen dat zijn Darth Vader geen held, maar de vertegenwoordiger van het kwaad is.

Door het hart van Darth Vader te ontdooien en Darth Sidious van de troon te stoten, komt er een einde aan de oorlog tussen Goed en Kwaad.

Onzekerheid

Waar normaal gesproken het eerste deel van een film ook als eerste uitkomt, ging dat bij Star Wars anders. Deel vier (1977), vijf (1980) en zes (1983) van de filmreeks zijn eerder geproduceerd, omdat maker George Lucas destijds niet de zekerheid had of hij nog een vervolg mocht maken. De films verschenen in de volgende volgorde:

  • Star Wars I: The Phantom Menace (1999)
  • Star Wars II: Attack of the Clones (2002)
  • Star Wars III: Revenge of the Sith (2005)
  • Star Wars IV: A New Hope (1977)
  • Star Wars V: The Empire Strikes Back (1980)
  • Star Wars VI: Return of the Jedi (1983)
  • Star Wars VII: The Force Awakens (2015)

In een andere wereld

In de sciencefictionfilms worden veel natuurkundige termen gebruikt, alleen niet diegene die wij kennen. Op bijna iedere planeet in het onbekende universum wordt Amerikaans gesproken, zwaarden bestaan uit lasers en je kunt sneller reizen dan dat het licht gaat. De explosies en geluiden klinken ook niet zoals bij ons. Dat je het soms niet meer helemaal snapt, is dus begrijpelijk.

De Kracht

Er bestaat een donkere (Kwaad) en een lichte (Goed) kant, die constant in strijd zijn met elkaar. De lichte kant wordt vertegenwoordigd door ‘Jedimeesters’, die leerlingen genaamd ‘padawan’ opleiden. Aan de andere kant staan de ‘Sithmeesters’ en ‘discipelen’. De meesters dragen allemaal de titel ‘Darth’ voor hun naam en worden gezien als gemene en genadeloze egoïsten. Een ‘Siths’ heeft als doel om zijn tegenstanders te vernietigen en de macht over te nemen.

Wapens

Beide kanten maken gebruik van een lichtzwaard, in verschillende kleuren en vormen. De kleur van het zwaard van de Siths is meestal rood. Zo af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van zwaarden met een dubbele kling of een boemerang.

In het zevende en laatste Star Wars-deel dat woensdag uitkomt, zal een nieuw, kruisvorming zwaard voorbijkomen.

Hieronder alvast een voorproefje van het deel dat woensdag in Nederland in première gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Star Wars voor Dummies
Sluiten