Eefje Savelkoul
Eefje Savelkoul | LinkedIn Entertainment 16 dec 2015 / 08:00 uur

Recensie: Star Wars VII – The Force Awakens

Titel: Star Wars VII: The Force Awakens
Genre: Fantasy/Science Fiction
Waardering: 4 van de 5 sterren

De Kracht is weer eens uit balans, en het is aan onze helden om daar iets aan te doen. Een groepje schijnbaar willekeurige mensen komt door omstandigheden bij elkaar om een Jedi te zoeken die ze kan helpen bij het herstellen van de balans.

The Force Awakens begint met robotje BB-8, de R2-D2 van deze film. Maar waar R2-D2 vrijwel permanent in de peuterpubertijd leek te zitten (de reden dat we zo van hem houden) is BB-8 het schattige engeltje waardoor kinderen nog helemaal niet zo moeilijk lijken. Iedereen is op slag verliefd op hem, inclusief het publiek. Het is dan ook niet zo gek dat gedurende de film het halve universum achter hem aan zit.

Heel veel elementen zijn herkenbaar uit de oorspronkelijke trilogie: A New Hope (robot met een missie!), The Empire Strikes Back (het opnemen tegen de slechteriken heeft een prijs!) en Return of the Jedi (de schilden moeten eerst uitgezet!).

The Force Awakens balanceert op de rand tussen ‘een feest van herkenning’ en ‘heb ik deze film niet al eens gezien?’ Het zijn de redenen waardoor de oorspronkelijke films zo goed werkte, en ook hier werken ze goed. De underdogs tegen de ‘Derde Rijk’ aandoende slechteriken – met Britse stiff upper lip. Familieperikelen. Han Solo is nog steeds dezelfde schavuit. Het is de eeuwenoude strijd tussen Goed en Kwaad, met ditmaal alles nog groter en gevaarlijker.

Gelukkig zijn daarbij de menselijke invalshoeken niet vergeten. De personages (oud en nieuw) geven de film een emotioneel anker, waardoor je geboeid blijft tussen alle explosies en ruimteschepen door. De bekende gezichten van iconische Star Wars-karakters geven het stokje over aan nieuwe versies van zichzelf, in sommige gevallen letterlijk.

De acteurs geven echter zoveel leven aan de nieuwe personages dat ze ook los van de oudere generatie tot hun recht komen. In snelle, korte momenten vol humor maken ze de connecties tussen hun personages geloofwaardig. Vooral John Boyega’s prachtige acteerwerk als Finn trekt je diep dit universum in.

Slechterik Keylo Ren heeft als karakter de ondankbare taak de cape van Darth Vader te moeten vullen, maar er wordt slim gespeeld met het feit dat hij niet Darth Vader is.

The Force Awakens is een visueel spektakel zoals we dat van Star Wars verwachtten. Het zijn de echte Star Wars-ruimteschepen die langssuizen, het ontwerp van alles in dit universum steunt vol trots op wat er eerder was.

Het is altijd lastig voor een film als deze een balans (snap je ‘m?) te kunnen houden tussen leuk zijn voor de gewone mens en leuk voor de die-hard fan die alles uit haar hoofd kent. The Force Awakens doet een goede poging een fijne actiefilm en een echte Star Wars-film te zijn. Op naar deel acht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Recensie: Star Wars VII – The Force Awakens
Sluiten