Sophie Moerman
Sophie Moerman Entertainment 21 dec 2015 / 14:01 uur

Lijstje: kerstfilms die je zonder familie kijkt

De kerst komt er weer aan, en tussen al het eten en drinken door doen we het liefst maar één ding: films kijken. Maar toch, zoetsappige familiefilms als The Sound Of Music of Sissi gaan op een gegeven moment wel vervelen. Daarom presenteert Metro een lijstje duistere actie- en griezelfilms die zeker ook onder de noemer ‘klassieke kerstfilm’ vallen, en waarbij je (bijna) zeker bent dat de schoonfamilie niet mee wil kijken.

1 Black Christmas (1974)

Deze film is één van de eerste ‘holiday horrors’ en wordt wel gezien als inspiratie voor die andere klassieker, ‘Halloween’. En terecht: Black Christmas is een onmiskenbare griezelfilm over een studentenhuis dat ten prooi valt aan een meedogenloze moordenaar tijdens kerst, inclusief veel bloedvergieten en mysterieuze telefoontjes. Kleine tip: kijk wel de originele versie uit 1974, en niet de nieuwere uit 2006.

2 Die Hard (1988)

De eerste film uit de iconische filmserie is niet bepaald een typische kerstfilm. Toch begint de actiefilm met Bruce Willis in de hoofdrol wel degelijk met een gezellig kerstfeest in Los Angeles. De festiviteiten worden echter al snel verstoord door terroristen die John McClanes vrouw en de andere gasten kidnappen, wat de politieagent dwingt zelf tot actie over te gaan. Natuurlijk heb je nooit een bijzondere reden nodig om Die Hard te kijken, maar het vele gescheld en geschiet zorgt er in ieder geval voor dat familie je deze film lekker alleen laat kijken.

3 The Shining (1980)

https://www.youtube.com/watch?v=1G7Ju035-8U

‘Here’s Johnny!’ is inmiddels één van de meest iconische filmquotes geworden en niet onterecht. Alhoewel de film niet echt over kerst gaat, is deze thriller het zeker waard om weer eens te kijken tijdens een donkere winteravond alleen thuis. Jack Nicholson is briljant als Jack Torrance, een schrijver met een writer’s block die doordraait in een verlaten landhuis in de bergen. Enige minpuntje: deze film is zo’n klassieker dat je (schoon)ouders misschien alsnog mee willen kijken, dus als je geen zin hebt in familie, is The Shining geen aanrader.

4 Santa’s Slay (2005)

Als je even klaar bent met het beeld van de Kerstman als vriendelijke opa die lief is voor iedereen, is Santa’s Slay zeker een aanrader. In deze thrillerkomedie wordt vadertje Kerst neergezet als zoon van de duivel, die door een verloren weddenschap werd gedwongen tot zijn taak als goedheiligman. Uiteraard breekt de hel los wanneer hij van zijn weddenschap verlost is. Als je in het bezit bent van een dosis duistere humor, is dit zeker een vermakelijke film.

5 Bad Santa (2003)

Nog zo’n kerstman uit de categorie van Santa’s Slay, dit keer in de vorm van een dief (geweldig gespeeld door Billy Bob Thornton) die voor Kerstman speelt om winkels te kunnen beroven. Toegegeven, dit is best een mainstream film en deze ‘santa’ blijkt toch een hart van goud te hebben, maar de absurde scènes en gortdroge humor maken dit tot allesbehalve een standaard keuze voor de kerstdagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lijstje: kerstfilms die je zonder familie kijkt
Sluiten