Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 1 dec 2015 / 13:50 uur

De vijf beste films van Steve Jobs-maker Danny Boyle

Danny Boyle, de regisseur van biopic Steve Jobs die deze week uitkomt, heeft een indrukwekkend cv. Hieronder zijn vijf beste films.

Shallow Grave (1994)
Thriller
Met: Ewan McGregor en Kerry Fox
IMDB-cijfer: 7.4

Het verhaal: Een journalist (McGregor), een arts en een boekhouder zoeken een nieuwe huisgenoot. Na wat legendarische ontmoetingen lijken ze de ideale man gevonden te hebben. Die ligt echter al snel morsdood in zijn kamer. In diezelfde kamer vinden de drie even later een koffer bomvol met geld. Ze besluiten het te houden. Het is het begin van veel ellende.

Probeer hem (nog een keer) te zien want: De spanning tussen de drie hoofdpersonen is om te snijden en ondanks het feit dat het grootste deel van Shallow Grave in één appartement speelt is het Boyle gelukt de film veel vaart mee te geven.

Trainspotting (1996)
Drama
Met: Ewan McGregor en Robert Carlyle
IMDB-cijfer: 8.2

Het verhaal: De werkloze Mark Renton (McGregor) en zijn vrienden vullen hun leven in het Schotse Edinburgh met bierdrinken, uitgaan, voetballen en drugs, héél veel drugs. Door verschillende gebeurtenissen besluit Mark om een nieuw leven op te gaan bouwen in Londen. Als de anderen ook naar Londen komen is dat nieuwe leven ver weg.

Probeer hem (nog een keer) te zien want: Absolute jarennegentigklassieker met veel humor, uitzichtloosheid en een soundtrack vol uitstekende muziek van Iggy Pop (‘Lust For Life’), Lou Reed (‘Perfect Day’) en Underworld (‘Born Slippy’). Boyle is naar verluidt met Porno bezig, een soort Trainspotting 2 en eveneens gebaseerd op een roman van Irvine Welsh.

The Beach (2000)
Drama
Met: Leonardo DiCaprio en Virginie Ledoyen
IMDB-cijfer: 6.6

Het verhaal: De jonge Amerikaanse rugzaktoerist Richard zit in een goedkoop hotelletje in Bangkok. Hij maakt er kennis met Daffy, een dertiger die getekend is door jarenlang druggebruik. Daffy beweert dat hij het paradijs op aarde heeft ontdekt, onbereikbaar voor gewone toeristen. Richard is meteen geïntrigeerd.

Probeer hem (nog een keer) te zien want: Misschien niet de allerbeste van Boyle – boek van Alex Garland hakt er meer in – maar dankzij de schitterende locaties, kleuren, mooie mensen en – zoals altijd bij Boyle – de sterke soundtrack (Junkie XL, Moby, Leftfield en titeltrack van All Saints) de moeite meer dan waard.

Slumdog Millionaire (2008)
Drama, romantiek
Met: Dev Patel en Freida Pinto
IMDB-cijfer: 8.0

Het verhaal: Jamal is een straatarme weesjongen uit de sloppenwijken van Mumbai die besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma ‘Who Wants To Be A Millionaire’. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van de show wordt Jamal echter gearresteerd omdat de politie zeker weet dat hij de boel oplicht.

Probeer hem (nog een keer) te zien want: Het is een groot genoegen om mee te gaan op de kleurrijke en fascinerende trip van slumdog – soort geuzentitel voor kinderen die opgroeien in Indiase sloppenwijken – Jamal. Het einde is vrij zoet, maar dat mag in het land van Bollywood.

127 Hours (2010)
Drama, avontuur, waargebeurd
Met: James Franco en Kate Mara
IMDB-cijfer: 7.6

Het verhaal: Bergbeklimmer Aron Ralston (Franco) komt tijdens een tocht in de verlaten woestijnachtige bergen van Moab, in de Amerikaanse staat Utah, met zijn arm onder een grote rots terecht en zit dan vast. Aron heeft niemand over zijn expeditie vertelt en er zit maar één ding op om te voorkomen dat hij sterft.

Probeer hem (nog een keer) te zien want: 127 Hours is een film met een ongelooflijk tempo, psychedelische flashbacks en vol loeiharde techno. Inderdaad: net een langgerekte videoclip, net als de meeste films van Boyle.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De vijf beste films van Steve Jobs-maker Danny Boyle
Sluiten