Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 11 dec 2015 / 16:11 uur

Barry Hay op zoek naar ‘waanzinnige coke’

Armen vol tatoeages, chic sjaaltje om de nek en elke 20 minuten een verse chardonnay voor zijn neus: Barry Hay (67) is rock-‘n-rollbeest en gedistingeerde heer op leeftijd ineen. Zaterdagavond staat hij met Golden Earring in een uitverkochte Ziggo Dome. „Het was hartstikke snel uitverkocht. Hadden we niet verwacht”, zegt hij. „We waren zelfs bang dat we het niet vol zouden krijgen.”

Halve eeuw

Sinds 1968 is Hay zanger van Golden Earring, met hits in Amerika en Engeland en classic rock anthem Radar Love op het cv de succesvolste Nederlandse rockband ooit. Dit jaar bestaat de Earring een halve eeuw, hetgeen behalve met de show in Nederlands grootste concerthal wordt opgeluisterd met een nieuw (mini)album: The Hague.

Thé

Het laatste nummer op The Hague, Come On Home, zit vol in het Engels vertaalde flarden uit liedjes van The Scene, de band van Thé Lau met wie hij kort voor diens dood bevriend raakte. „Jammer dat we elkaar zo laat hebben leren kennen. Had ik met Harry Muskee ook”, zegt hij. Grijnzend: „Als ik nieuwe vrienden maak, vraag ik voortaan eerst of ze even een gezondheidscheck willen laten doen.”

Fully Naked

Zijn ogen gaan door De Kroon op het Amsterdamse Rembrandtplein, hetzelfde café waar Golden Earring in de herfst van 1992 The Naked Truth opnam, een unpluggedtussendoortje dat commercieel gezien nog steeds het grootste succes van de band is. „Dat album maakten we omdat we nog één plaat moesten uitbrengen bij onze toenmalige platenmaatschappij en daar eigenlijk geen zin in hadden. Helemaal uitgemolken hebben ze het: Naked ll, The Complete Naked Truth, Fully Naked, haha.”

Spike

Hays telefoon gaat. Het is Bella, een van zijn dochters en de vriendin van Di-rect-gitarist Spike. Bella en Barry hadden elkaar nog niet gesproken sinds Hay terug is van Curaçao, het eiland in de Caraïbische Zee waar hij het grootste deel van het jaar woont. „Spike en Bella zijn in hetzelfde bos geboren”, zegt hij nadat hij heeft opgehangen. „Ik gun ze elkaar.” Met zijn schoonzoon praat hij vaak over muziek. „Ik vind dat hij bij The Deaf meer tot zijn recht komt dan bij Di-rect. Di-rect is hartstikke goed, maar de muziek is bijna symfonisch. Ik mis bovendien de juiste nummers. The Deaf is meer mijn ding. Pure, rauwe rock-’n-roll, daar word ik blij van.”

Golden Earring met (vlnr): drummer Cesar Zuiderwijk, zanger-gitarist George Kooymans, Barry Hay en bassist Rinus Gerritsen./Foto: William Rutten.

Verwaarloosd

Hij beklaagt zich over de Nederlandse radio, waar volgens Hay geen goede muziek wordt gedraaid. „Moet je eens naar Studio Brussel luisteren. Daar wordt volwassen muziek gedraaid. Er is geen station in Nederland dat dat doet. Daar wind ik me over op, want er is wel degelijk een cultuur die is geïnteresseerd in leuke bandjes. Ga maar kijken in zalen als Paradiso. Een groot deel van de jonge muziekliefhebbers wordt verwaarloosd.”

Geen 42 meer

Hay en mede-Earrings George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk voelen spanning voor de confrontatie met de 17.000 mensen zaterdag. Lachend: „We hebben ons veel hooi op de hals gehaald” (Hay is gek op woordspelingen en bewuste versprekingen, red.) „We spelen tweeënhalf uur, met een pauze na een uur. George en ik moeten heel hoog zingen in sommige liedjes en die moeten we toch halen. Die moeten we niet na elkaar spelen, want je bent kapot. We zijn geen 42 meer, hè.”

Coke en wijn

Dat niet, maar het adagium ‘sex, drugs and rock-’n -oll’ staat nog steeds hoog in Hays vaandel. Neem nu drugs, hij maakt er geen geheim van dat hij af en toe gebruikt. „Het hangt van de kwaliteit af. Dit (wijst naar zijn wijn) is voor mij eigenlijk de perfecte drug. De kwaliteit van coke is ook vaak zo abominabel. Je mag best in Metro zetten: als iemand mij waanzinnige coke kan leveren, hou ik me aanbevolen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Barry Hay op zoek naar ‘waanzinnige coke’
Sluiten