Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 14 nov 2015 / 13:23 uur

Zwarte bladzijde, ook in de muziekgeschiedenis

Zou Jesse Hughes ooit nog zijn gitaar oppakken en op een podium gaan staan? Met zijn rockband Eagles Of Death Metal zit hij midden in een Europese tour die hen vrijdagavond in een uitverkochte Le Bataclan (capaciteit: 1200) bracht. Nu zijn Hughes en de zijnen onderdeel van een zwarte bladzijde in de wereld- en muziekgeschiedenis. Tijdens hun show werd in de zaal door meerdere personen het vuur geopend: inmiddels zijn meer dan 80 dodelijke slachtoffers die in het concertzaaltje in het centrum van Parijs vielen geteld.

Geschokt

De moeder van de Amerikaanse rocker meldde aan persagentschap Reuters dat haar zoon en de rest van de band veilig zijn en geschokt. De vrouw van drummer Julian Doro had niet lang nadat het nieuws van het bloedbad bekend was geworden haar echtgenoot aan de lijn die bevestigde dat iedereen die op het podium stond kon ontkomen. Eerder kwam NBC News met het bericht dat één van de muzikanten dood zou zijn, maar dat bericht werd even later weer ingeslikt.

Jesse Hughes van Eagles of Death Metal./Foto: Brunopress

Homme

Eagles Of Death Metal werd in 1998 opgericht door Hughes en diens beste vriend Josh Homme, die het grootste deel van de tijd zanger-gitarist is van het iets bekendere Queens Of The Stone Age. Bij sommige concerten – in juni nog op Pinkpop bijvoorbeeld – neemt Homme de drumstokken over van de eerdergenoemde Doro, maar vrijdagavond in Parijs was hij er niet bij.

Eindhoven

Voor volgend weekend is Eagles Of Death Metal voor een optreden tijdens Speedfest in het Klokgebouw in Eindhoven geboekt. De organisatie heeft nog geen idee of dat doorgaat. “Dat is volledig aan hen. Ik weet niet hoe ik zou reageren wanneer me zoiets zou overkomen”, aldus Peter van Elderen van het Brabantse hardrockfestival. “Wij zullen ze in ieder geval steunen in iedere beslissing.”

Zanger Bono van U2./ANP

Gebeden

Ook U2 was in Parijs. De beroemde Ierse rockband gaf er dinsdag en woensdag concerten en was nog altijd in de Franse hoofdstad vanwege nieuwe shows op zater- en zondagavond. Het gaat om optredens die worden uitgezonden door betaalzender HBO. Die worden ‘op een geschikt moment’ ingehaald, aldus de U2-website. De bandleden zijn met hun gedachten bij de slachtoffers en hun familie, zo staat er te lezen.

‘We zijn er kapot van’, aldus U2. ‘Onze gedachten en gebeden gaan uit naar Eagles Of Death Metal en de fans van de band. We hopen en bidden dat alle U2-fans in Parijs veilig zijn.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwarte bladzijde, ook in de muziekgeschiedenis
Sluiten