Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 9 nov 2015 / 12:58 uur

Ray (2 Unlimited) over de 90’s, hits en groupies

In de hoogtijdagen van 2 Unlimited – van 1991 tot 1996 – was zijn leven een aaneenschakeling van hits (Twilight Zone, No Limit), feesten en groupies.

Daarna werd het stil rond Ray Slijngaard. De nu 44-jarige voormalige wereldster, die ooit soms een ton in de week uitgaf en geregeld met vier vrouwen tegelijk op zijn hotelkamer belandde, is tegenwoordig een brave huisvader. Deze week verschijnt zijn biografie: Ray.

Verlang je weleens terug je leven in de 90’s?
Nee. Maar het was een heel mooie tijd. Beter om in de jaren 90 succes te hebben dan tegenwoordig. Je kon nog een beetje op avontuur toen. Nu hoef je maar een scheet te laten en het staat op social media.

Avontuur genoeg, zo valt te lezen in je biografie. En vrouwen ook. Je hield zelfs bij wie en hoeveel het er waren?
Dat heb ik een tijdje gedaan, ja. Wat zeg je, is Jeroen Pauw met 200 vrouwen naar bed geweest? Ik wel met iets meer. Laten we het daar maar op houden. Ach joh, ik was begin twintig en in de bloei van mijn leven. Ik had zin om te feesten.

Wat vindt je vriendin van het boek?
Ze is er oké mee. Toen ik haar veertien jaar geleden ontmoette, legde ik uit hoe mijn leven is geweest. Zij had misschien drie vriendjes gehad en ik wist niet hoeveel vriendinnen ik had gehad. Maar als je het zelf niet hebt meegemaakt, is het soms moeilijk te begrijpen.

Ray Slijngaard en Anita Doth als 2 Unlimited in 1996./ANP

In 1996 blies je 2 Unlimited op omdat je meer inspraak en geld wilde. Hoe was het toen de aandacht steeds minder werd?
In het begin was ik opgelucht dat de trein tot stilstand was gekomen. Even rust. Daarna ging ik het podium en de aandacht missen. Het leven met 2 Unlimited was een aaneenschakeling van shows, fotosessies en feestjes. Ik sliep vaak maar twee uur per nacht. Nadat het was afgelopen, ging ik op zoek naar andere dingen: ik begon een platenlabel en bracht muziek uit als soloartiest. Maar dan zie je dat het niet zo makkelijk is. Met 2 Unlimited was het: ‘er is een nieuwe plaat uit en eens kijken hoe hoog hij binnenkomt’. Ik was gewend geraakt aan succes.

Welk hoofdstuk van je leven vond je het lastigst om te bespreken met je biograaf?
Als we het hadden over de periode waarin het wat minder ging – de drank, de ruzies – heb ik wel wat traantjes moeten laten.

Wat vindt (2 Unlimited-wederhelft) Anita Doth van het boek?
Ze heeft het nog niet gelezen, maar ik heb wat dingen, met name passages over onze ruzies, aan haar voorgelegd, dus die kent ze. Anita en ik zijn een soort familie geworden. We kijken er op een nuchtere manier op terug en gaan nog een tijdje door (2 Unlimited treedt sinds 2009 weer op, red.).

Zij heeft die tijd met 2 Unlimited anders beleefd dan jij. Hoe komt dat?
Anita had niet dat hele circus om zich heen. Zij wilde genoeg slaap hebben en was ook zuiniger met haar geld. Als zij even vrij was, ging ze naar haar ouders en haar zus. Mijn vrienden waren mijn familie. Bij mij was het lang leve de lol.

https://www.youtube.com/watch?v=RkEXGgdqMz8

Hoeveel geld heb je verdiend en hoeveel ben je kwijtgeraakt?
Dat vind ik niet zo belangrijk. Ik gaf veel uit. Ik kocht bijvoorbeeld een blauwe jas van 5000 dollar en besloot dan bij de kassa dat ik hem ook nog in het rood wilde. Ja, ik gaf ook veel weg. De jongens om me heen mochten meegenieten. Heb ik nooit spijt van gehad, hoor. Soms zegt iemand: die of die gast heeft je destijds gebruikt. Maar het was net zo goed andersom. Ik heb een leuke tijd gehad. Het enige is: toen ik zelf in de shit zat, merkte ik dat er niet zo gek veel mensen overbleven. Dat is pijnlijk.

Degenen die er echt goed aan hebben verdiend, zijn de Belgische producers van 2 Unlimited, toch?
Ja, de eigenaar van het project en de naam en de executive producer. Maar daar ben ik niet zuur om, hoor. We hebben evengoed veel geld verdiend. Ik ben daar iets anders over gaan denken toen ik zelf een platenlabel had en erachter kwam hoeveel tijd en investeringen het kost om een artiest op de kaart te zetten.

Sinds 2009 treden Anita en Ray weer op als 2 Unlimited./ANP

Wat is de gekste plek waar Anita en jij ooit hebben opgetreden?
De Sultan van Brunei had ons een keer uitgenodigd omdat zijn zoontje 14 was geworden. Anita had daar haar eigen huis, ik had mijn eigen huis en er liepen bedienden rond. De jarige had natuurlijk nog geen rijbewijs, maar had alle auto’s die je kunt bedenken. Rod Stewart was ook ingevlogen omdat die sultan natuurlijk niets aan 2 Unlimited vond en zelf ook nog een beetje wilde genieten.

Je hebt zelf een zoon van 19, even oud als jij toen je met 2 Unlimited begon. Wat zou je ervan vinden als hij in zo’n leven als jij terechtkomt?

Dat gun ik hem van harte. Het is ook iets wat hij graag zou willen. Maar ik hamer erop dat hij zijn school afmaakt. Of gaat werken. Ik heb zelf nooit voor het sterrendom gekozen, dacht zelfs: dat lukt me toch nooit. Ik stond er dus heel anders in. De jeugd van nu ziet zichzelf morgen al over de rode loper in Los Angeles lopen met Rihanna en Nicki Minaj. Jongeren moeten wel weten dat ze ervoor moeten werken. Ze hangen maar de hele dag voor hun smartphone of iPad.

De biografie Ray – My Unlimited Life is geschreven door Robert Heukels en kost 19,90 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ray (2 Unlimited) over de 90’s, hits en groupies
Sluiten