Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 10 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

One Direction stoomt eigen opvolging klaar

Nog even en One Direction is niet meer. Gelukkig staat hun ‘opvolging’ al klaar: maak kennis met 5 Seconds of Summer, een band die de mannen van 1D eigenhandig groot maakten.

Het voorlopig laatste album van de Britse boyband One Direction verschijnt deze week. Na de lancering van Made in the A.M. zullen Harry Styles, Liam Payne, Louis Tomlinson en Niall Horan nog tot maart samen optrekken. Daarna lassen ze voor in ieder geval een jaar een pauze in. Fans van de groep zijn daar uiteraard heel erg verdrietig over, maar misschien is er toch een klein lichtpuntje in de duisternis: 5 Seconds of Summer.

5 Seconds of Summer, of kortweg 5SOS, is een Australische popband die in 2011 is opgericht in Sydney. Net als One Direction bestaat de groep uit knappe, jonge mannen, maar anders dan hun Britse tegenhangers bespelen de Aussies wel zelf hun instumenten. Leadzanger Luke Hemmings speelt bijvoorbeeld ook gitaar, Calum Hood is behalve zanger ook basgitatrist, Michael Clifford de ‘gewone’ gitarist en Ashton Irwin kan zelfs zingen en drummen tegelijk.

Hoewel de heren in Nederland nog geen top40-hit op hun naam hebben weten te zetten, zijn het voor veel jonge meiden toch geen onbekenden meer. Sterker nog: vandaag worden er hysterishce taferelen verwacht in de Amsterdamse MediaMarkt waar het viertal hun nieuwe album derde album Sounds Good Feels Good komt signeren.

Waar de Hollandse bakvissen de Australiers dan van kennen? Via One Direction. Want hoewel de mannenbands zich richten op ongeveer dezelfde doelgroep is van concurentie geen sprake. Sterker nog: zonder 1D hadden we hier in Europa waarschijnlijk nog nooit van 5SOS gehoord. Het was namelijk 1D’s Louis die in 2012 op twitter een linkje naar een clipje van 5SOS’ Gotta Get Out plaatste.

Het bleek het begin van een vruchtbare samenwerking tussen de boybands, waarin 5SOS tijdens verschillende tournees over de hele wereld het voorprogramma van de Britten verzorgde.

Maar volgens insiders is er meer dan alleen een muzikale vriendschap tussen de bands. De jongens zitten niet alleen bij hetzelfde management in Londen, de mannen van One Direction zouden ook een financieel belang hebben in 5SOS. Volgens het magazine Billboard zouden de leden van One Direction dankzij deze constructie geld krijgen voor elk verkocht album of liedje van de Aussies. Dus hoe succesvoller 5SOS wordt, hoe meer 1D daar dus aan zou hebben. Zeker met het oog op de pauze van 1D in maart volgend jaar, is dat een hele slimme constructie.

Toch moeten ze wat dat betreft nog wel rekening houden met een klein dingetje. De muziek van 5 Seconds of Summer is wel heel andere dan die van 1 Direction. De Aussies lieten zich namelijk inspireren door de punkrockes van onder meer Green Day, Good Charlotte en Blink-182. En daar moeten de Directioners die straks een jaar zonder hun helden zitten maar net van houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
One Direction stoomt eigen opvolging klaar
Sluiten