Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 19 nov 2015 / 16:30 uur

India knipt zoenen Bond, maar China knipt nog meer

Wie in India naar de James Bondfilm Spectre gaat, zit een stuk minder lang in de bioscoop dan wanneer hij in Nederland was gegaan. De Indiase filmcensuur, zeg maar de kijkwijzer van India, heeft de lengte van de zoenscènes in de film drastisch ingekort, waardoor de film een stuk korter is geworden. Volgens de Times of India zijn de betreffende filmonderdelen zelfs met de helft in tijd teruggebracht.

Het snijwerk heeft als doel om de film geschikt te maken voor alle leeftijden. Al mogen kinderen de film ook met de korte kusjes van Bond alleen onder begeleiding van een volwassene bekijken, aldus de filmcensuurraad.

Creatief in China

Het inkorten van voornoemde filmscènes lijkt misschien een inbreuk op de creatieve vrijheid van de regisseur, maar het kan nog veel erger. In China knipt de lokale ‘kijkwijzer’ namelijk gerust hele scenes uit films. Bijvoorbeeld wanneer China volgens hen niet goed genoeg uit de verf komt.

„Het censureren van films in China hangt nauw samen met de Communistische Partij. Zij hebben uiteindelijk de leiding en kijken naar hoe China wordt geportretteerd", als een Amerikaanse bioscoopexploitant uit China tegen de Amerikaanse nieuwswebsite NPR. „Ze willen niets zien waarin China wordt geportretteerd als een ontwikkelingsland."

Knip

En dus gaat elke film waarin China te zien is onder de loep. Een voorbeeld is Mission Impossible 3 uit 2006. In de originele versie van de film loopt Tom Cruise tijdens een wandeling niet alleen langs de twinkelende lichtjes van de de skyline van Shanghai, hij passeert ook een waslijn met drogende onderbroeken. Het is een veel gezien beeld in de straten van Chinese steden, aangezien veel mensen er geen droger hebben. Toch werd de scene voor de Chinese markt geschrapt. „De beoordelaars vonden dat het Shanghai niet positief benaderde", aldus de bioscoopmedewerker.

Wat Chinezen ook niet leuk vinden, is wanneer de bevolking te zien is als mensen die zichzelf niet kunnen verdedigen. In Bondfilm Skyfall bijvoorbeeld zit een scene waarin een Chinese beveiliger wordt neergeschoten door een moordenaar die het gebouw binnen wil. Helaas voor de glansrol van deze Aziatische man, maar in China is hij niet beroemd geworden: de scene moest eruit.

Extra scenes

De wil van China om invloed te hebben op de Amerikaanse filmindustrie gaat zelfs nog verder dan het schrappen van scenes; ze voegen soms zelfs scenes toe. Zoals in Iron Man 3. In de Chinese variant van de film zit een extra scene waarin een van de superhelden geopereerd wordt door een groep Chinezen. Het zijn grote filmsterren uit de Chinese filmindustrie, die op deze manier aan de Chinese bevolking laten zien dat gezien zijn door Hollywood. Volgens westerlingen die de scene gezien hebben, slaat hij werkelijk nergens op binnen de context van de film.

Bekijk de scene hier zelf:

De voornaamste reden waarom filmmakers het toestaan dat er in hun films geknipt wordt door overheden, is dat landen als China, maar ook India, tegenwoordig een grote markt zijn voor de distributeurs. Een groot deel van de totale winst van Hollywoodfilms komt uit deze landen. Zouden ze in protest komen tegen het geknip van de ‘kijkwijzen uit het oosten’ dan zouden ze zomaar de hele markt kunnen verliezen.

Gelukkig gloort er ook hoop aan de horizon. Mediaprofessoren met kennis van China denken dat het huidige systeem uiteindelijk zal vallen onder druk van de bevolking. De mensen in China zijn natuurlijk niet gek en willen gewoon een goede film zien. Dan maar wat langer zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
India knipt zoenen Bond, maar China knipt nog meer
Sluiten