Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Entertainment 25 nov 2015 / 14:35 uur

Idols: zit Nederland daar nog wel op te wachten?

Idols, de moeder der talentenjachten maakt na zeven jaar ineens haar rentree op de Nederlandse televisie. Op verschillende locaties door het hele land worden nu vooraudities gehouden. De talenten worden geselecteerd, de studio wordt ingericht en in 2016 keert Idols terug op de buis. Maar zit het Nederlandse publiek nog wel te wachten op de terugkomst van de talentenjacht?

Koos Zwaan studeerde communicatiewetenschap en is mede-auteur van het boek ‘Adapting Idols: Authenticity, Identity and Performance in a Global Television Format’. Hij weet alles over het programma.

Hij vertelt over de grote macht van het format: “Eigenlijk is er door Idols een nieuwe generatie talentenjachten ontstaan. Vroeger had je wel de soundmixshow, wat een beetje een voorloper was van het format, maar Idols werd een razend succes omdat zo’n opzet in 2002 verdwenen was van tv.” De soundmixshow kreeg namelijk een abrupt einde in hetzelfde jaar dat Idols begon.

Revolutionair programma

“Het is gewoon een heel aantrekkelijk idee dat je uit het niets een groot publiek kunt bereiken en beroemd kan worden.” Idols was voor die tijd ook een zeer revolutionair programma, vertelt Zwaan. “Zij maakten als een van de eersten de koppeling met het internet. Daar kon je backstage materiaal bekijken bijvoorbeeld.”

De combinatie van het aantrekkelijke format, waarin onbekende mensen in één klap beroemd kunnen worden, en de unieke nieuwe technieken, zorgde voor het enorme succes van het programma tussen 2002 en 2008.

Eenvoud

Dat Idols een hit was, is een feit, maar gaat het nu ook nog zo’n succes worden? Zwaan twijfelt: “Het is een beetje een gok die ze nemen. Het zou kunnen werken om terug te gaan naar de eenvoud, maar helaas weten we dat natuurlijk altijd pas achteraf.”

Idols stond namelijk bekend om zijn eenvoud. Het programma had (zeker in vergelijking met de programma’s van nu) weinig poespas. Mensen deden auditie in een eenvoudige ruimte, met vier juryleden aan een kale desk. Nu staan ze voor een enorm publiek in een prachtige theaterzaal, of voor omgedraaide stoelen met daarachter publiek.

Toch komt de beslissing van RTL om Idols terug op de buis te brengen niet helemaal uit de lucht vallen. “Zo’n zender doet altijd doelgroeponderzoek. Het programma komt terug op RTL 5, niet op 4 dus ze zullen wel hebben gevonden dat dat publiek behoefte heeft aan het programma.”

Dat het programma niet op de bekendere zender wordt uitgezonden, is volgens Zwaan vrij logisch. “Bij de talentenjacht die ze nu op 4 hebben, The Voice, draait het allemaal erg om coaching en zijn de commentaren niet hard. Bij Idols waren de harde oordelen en het leedvermaak juist een deel van het succes. Daar hebben ze ook altijd veel commentaar op gehad.” Zo’n hard programma uitzenden op familiezender RTL 4 lijkt dus een minder logische keuze, hoewel dat met de eerste reeks van Idols wel gebeurde.

Leedvermaak

Leedvermaak is een heel bewust onderdeel van het programma. Het lijkt bij de talentenjachten van nu alsof auditanten die helemaal niet kunnen zingen, niet meer bestaan. Die lijken weggefilterd door allerlei vooraudities. Als je mee mag doen aan het programmaweet je al dat je aardig kan zingen.

Bij Idols leek dat niet het geval, daar deden juist de dorpsgekken mee. Volgens Zwaan niet helemaal toevallig: “Ook bij Idols zijn er regievoorrondes, jury’s vanuit de productiemaatschappij maken die voorselectie. Maar dat zag je nooit. Er werd bewust ingezet op het uitkiezen van de onderlaag en de bovenlaag. De middenlaag is niet interessant voor tv.”

Jury

De juryleden van dit seizoen zijn nog niet bekend, maar er is een kleine spoiler: ze zullen niet veel verschillen van de oude juryleden. “Idols is eigenlijk een Engels televisieformat, daar hebben ze ervoor gezorgd dat er een productiebijbel ligt zodat elk land zich aan strenge regels moet houden, zodat de herkenbaarheid van het merk blijft. In die bijbel staat wel zoiets dat er een mannelijk, hard, gemeen jurylid is. En ook een vrouw die dan de zachte kant vertegenwoordigt.” De juryleden die dit seizoen de talenten zullen keuren, zullen hoogstwaarschijnlijk ook in deze rollen passen.

Tot het zover is, kun je online natuurlijk nog altijd nagenieten van de subtiele meningen van de oude jury

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Idols: zit Nederland daar nog wel op te wachten?
Sluiten