Remco Visser
Remco Visser Entertainment 12 nov 2015 / 08:30 uur

Filmmakers klagen staat aan om piraterij

Een groep Nederlandse producenten en distributeurs stapt naar de rechter om de staat aansprakelijk te stellen voor de schade die de filmsector lijdt door illegaal downloaden. Het gaat om negen producenten die zich hebben aangesloten bij de Vereniging van Professionele Speelfilmondernemers en een aantal onafhankelijke distributeurs, zo maakte de VPSO donderdag bekend.

De groep rechthebbenden vindt dat de overheid te laks is met het aanpakken van illegaal downloaden, wat de Nederlandse filmsector elk jaar honderden miljoenen euro’s kost, stellen zij. Cijfers uit bijvoorbeeld Duitsland, waar piraterij wel hard wordt aangepakt, tonen aan dat de filmindustrie daar verhoudingsgewijs minder inkomsten misloopt.

Verbod

Illegaal downloaden werd in Nederland officieel gedoogd. Dit werd gecompenseerd door een zogenoemde thuiskopieheffing die inbegrepen zit bij de prijs van apparaten die kunnen worden gebruikt om muziek en films te downloaden en bekijken. Deze regeling dateert nog uit de jaren zeventig. Het Europese Hof van Justitie tikte Nederland hierover in april 2014 echter op de vingers. Sindsdien kent Nederland officieel een downloadverbod. Maar de makers die naar de rechter stappen, vinden dat de overheid hier niet genoeg werk van maakt.

Reageer op artikel:
Filmmakers klagen staat aan om piraterij
Sluiten