Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 18 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

5x Groots (en live) op ADE

Toegegeven, meer dan tweehonderd arrestaties wegens het bezit van te veel harddrugs op vrijdag en zaterdag, is niet zo’n mooi cijfer. Toch was ADE (Amsterdam Dance Event) op diverse fronten groots. Metro zet vijf van de grootse ADE-momenten, waaronder de livestream van Ubideo en Metro, op een rij.

1 De wereld kijkt

Driehonderd evenementen, 2200 optredens van de groten der aarde (zoals Armin van Buuren, foto) tussen de 300.000 en 400.000 bezoekers. Dat zijn de cijfers van het twintigste ADE van de afgelopen vijf dagen. Kortom, de wereld keek even naar onze hoofdstad en vooral naar het grootste club- en conferentiefestival dat er bestaat. Op 45 locaties in de stad waren programma’s over kunst, technologie, film, discussies en muzikale experimenten te vinden. Maar bovenal: heel veel dancefeesten natuurlijk.

2 Nederland 5, 4, 3, 2… niet 1

De opvolger van Hardwell (2013 en 2014) als ‘number 1 dj of the world’ is een duo uit Griekenland en België. Dimitri Vegas & Like Mike (foto), die met Martin Garrix voor Sensation nog ‘Tremor’ maakten, voeren nu de DJ Mag Top 100 aan. Nederland heeft wel vier dj’s bij de beste vijf ter wereld, zo bleek tijdens de bekendmaking van ADE: 2. Hardwell 3. Martin Garrix 4. Armin van Buuren 5. Tiësto. Tien van de negentien keer dat de DJ Mag Top 100 werd samengesteld, stond een Nederlander op 1.

3 19 jaar, eigen event

Voor de eerder genoemde Garrix hadden we misschien die nummer 1-positie wel gehoopt. Maar ja, iedereen schreeuwt hem ook wel snel naar de top natuurlijk. Maar ja 2: wat maakt het ook uit op zijn negentiende. Martin Garrix had tijdens ADE zijn eigen event en stond gewoon even in de Heineken Music Hall. Maar ja 3: Garrix kondigde eerder aan de eventuele nummer 1-positie wegens de hysterie rond de prijs te weigeren.

4 ArenA het grootste ‘feestje’

Daar waar Sensation groot werd, is inmiddels ook het Amsterdam Music Festival tijdens ADE tot iets enorms uitgegroeid. In Amsterdam ArenA ging het dak er spreekwoordelijk af voor sterren van formaat. Tiësto stond op de poster, net als Hardwell, David Guetta, Armin van Buuren, Robin Schulz, Showtek en natuurlijk die nummers 1 die we eerder op deze pagina noemden. Maar wie er vooral waren: tienduizenden danceliefhebbers die te keer gingen als het stadionvak 410 tijdens een voetbalwedstrijd.

5 Livestreams Ubideo en Metro

ADE-gangers zorgden voor livebeelden tijdens het wachten in de rij, tijdens een lezing van De Jeugd van Tegenwoordig en natuurlijk tijdens dj-optredens en zalen waarin mensen ‘los gingen’. De livestreams betekenden de eerste en hoopvolle samenwerking tussen de dienst Ubideo en Metro. Op Metronieuws.nl/ADE kun je nog terugblikfilmpjes zien en ook doorklikken naar Ubideo zelf. De samenwerking wordt voortgezet met filmpjes over een nieuwe (Metro)hamburger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.