Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 6 minuten

Vajѐn en Tim als kind al in Grease

Het verrassendste hoofdrolduo van het musicalseizoen, Tim Douwsma en Vajѐn van den Bosch in Grease, beginnen aan de spannendste week van hun carrière.

De een is 17 (Vajѐn) en heeft sinds haar 10e een musicalstaat van dienst om U tegen te zeggen. Van The Sound of Music tot Mary Poppins, van Droomvlucht tot Shrek, ze was erbij. Tussendoor zagen we haar op de buis in The Voice Kids (2e plaats) en SpangaS. De ander is 27. We kennen hem van van alles, maar niet van musical. Tim Douwsma dook op in So You Wanna Be A Popstar, bracht platen uit (onder meer met Monique Smit) en presenteert op de buis (Karaoke Kids, AVRO Junior Dance). En oh ja, hij gaf de punten tijdens het Eurovisie Songfestival 2014 en werd even de hunk van Europa.

John en Olivia

Samen zijn zij Danny en Sandy in de musical Grease van Stage Entertainment Nederland (regie Martin Michel). De John Travolta en Olivia Newton-John van weleer, zoals de oudere generaties de rollen misschien nog wel noemen, zijn nu Tim Douwsma en Vajѐn van den Bosch. Na enkele try-outs is de blik deze week op de première van zondag gericht. Ze kijken er naar uit, repeteren keihard de spanning is er net zo zeer. Echter, ze kennen hun personages al járen…

Lees ook: Albert Verlinde ging naar Grease-danslessen.

De kennismaking met Grease…

Vajѐn: De film en mijn schoolmusical van groep 8 in Oijen was Grease. Toen was ik in de gymzaal ook Sandy. Het is leuk om aan terug te denken als ik nu weer als Sandy op het podium sta. De musical met Jim Bakkum en Bettina Holwerda heb ik ook gezien. Dat is tien jaar geleden, dus ik weet er niet veel meer van. Hun CD heb ik echter heel vaak geluisterd. Elk liedje kende ik uit mijn hoofd.

Vajѐn tijdens de schoolmusical van groep 8. / Eigen foto

Tim: Ik deed mee aan een playbackshow in mijn dorp Wijnjewoude. Als John Travolta, Danny Zuko dus, haha. Ik was een jaar of 12 en het was een show waar straten en buurten aan meededen. De film heb ik absoluut ook gezien.

Tim tijdens de playbackshow van Wijnjewoude. / Eigen foto

Tim, die gast die nog nooit in een musical heeft gespeeld…

Vajѐn: Ik dacht: dat is die van het Songfestival!!! Haha, nee hoor. Ik werd gebeld voor een werksessie met een Danny, of ik tegenspel wilde bieden. Ik keek de hele tijd naar buiten wie er zou komen. Toen ik hem zag riep ik keihard ‘Tim!’ Tim: Alsof we elkaar al jaren kenden, zo klonk het. Vajѐn: Via mijn vriend had ik Tim wel een keer ontmoet, maar dat was het. De werksessie was zo leuk en goed dat ik vanaf dat moment hoopte dat ik Grease met Tim zou mogen doen. Jij dacht het tegenovergestelde zeker? Tim: Nee joh, totaal niet.

Direct een klik

Vajѐn, die meid met haar eerste hoofdrol…

Tim: Toen ik auditie deed was Vajѐns naam al eens gevallen en dat snapte ik qua profiel wel. We hadden direct een klik, dat vind ik belangrijk. De werksessie voelde vertrouwd, dus het klopte. Dat heeft men bij Stage blijkbaar ook gezien.

En dan sta je met je hoofd op de poster…

Tim: Voor mij was het verrassend. Ik had er nog nooit over nagedacht om een musical te doen, toen ik door Albert Verlinde voor de auditie werd gevraagd. Toen hij belde dacht ik ‘wow, oh jeeh, te gek, nog nooit gedaan’. Toch vond ik het wel in mijn straatje passen waarmee ik allemaal bezig ben, al stond het niet op een lijstje. Dingen die onverwacht op mijn pad komen, daar houd ik wel van.

Vajѐn: Ik had het nog niet verwacht. Ik ben 17, maar toen ik voor auditie werd gevraagd heb ik er echt mijn zinnen op gezet. Ik dacht alleen maar: Dit wil ik per se doen. Toen we als complete groep hoorden dat we een rol hadden, had ik nog niet in de gaten dat ik Sandy was of misschien wel understudy. Daarna was ik helemaal blij.

Niet whats-appen

Het Greaseverhaal uit de jaren ’50, dat laat je intact…

Tim: Je hebt wel wat meer de taal van 2015 en de musical is weer wat sneller gemaakt, naar wat ik gehoord heb.

Vajѐn: Een verschil is ook dat deze cast jonger is dan ooit.

Tim: En verder tja, Grease is Grease. Iedereen weet hoe het begint en eindigt. Daar ga je niet aan sleutelen, wel aan de snelheid, vormgeving en energie. Je ziet die jaren ’50-jeugd niet whats-appen. Even terug in de tijd is toch leuk?

Ongelooflijk aanpoten

Eerste hoofdrol en debuut, dat is zwaar…

Tim: Het werken is anders dan ik gewend ben met tv. Al die danspasjes, dat is voor mij ongelooflijk aanpoten zonder dansopleiding. Ik krijg heel veel informatie in heel korte tijd en moet het af en toe laten bezinken. Vajѐn sleept me er gelukkig doorheen en ik geef alles. Aan de andere kant vind ik het zo leuk dat ik juist bij elke stap die we maken ook weer energie krijg. Duidelijk is dat er op dit moment maar één ding in mijn leven is en dat is Grease.

Vajѐn: In Droomvlucht had ik een hele grote kinderrol, maar die musical was nieuw en we namen de tijd om hem helemaal uit te vinden. Grease bestaat, alles is ingevuld en je moet je rol nu zelf ontdekken en als groep de show in een repetitieperiode van vier weken elkaar zetten. Dat is héél kort.

De ogen zijn op ons gericht, laat het nu maar eens beginnen…

Vajѐn: Ik ben nu op het punt dat ik Grease heel graag aan familie en vrienden wil laten zien. We hebben zoiets vets gemaakt.

Met twee handen

Tim: Ja en dan maar gaan genieten. Ik kan me wel druk gaan maken over een première of dat er mensen over me kunnen schrijven dat ik er niets van kan, maar dat doe ik niet. Ik heb dit met twee handen aangepakt en ga er voor.

Vajѐn: Ik moet zo denken als Tim, maar bij mij gaat dat anders. Voor ik op ga denk ik ‘oh my God’, maar zodra ik speel zit ik in een vibe en vind ik het geweldig.

Tournee

* Grease de musical trekt sinds donderdag (try-out Nieuwegein) door het land.

* Première: zondagmiddag in Theaters Tilburg.

* De tournee loopt tot en met 3 april 2016. Onder meer Rotterdam (Nieuwe Luxor), Utrecht (Stadsschouwburg), Den Haag (Zuiderstrandtheater) en Groningen (Martiniplaza) worden aangedaan, Amsterdam ontbreekt in de speellijst.

* Tim Douwsma en Vajѐn van den Bosch spelen de hoofdrollen. Ferry Doedens is alternate van Douwsma.

* René van Kooten, Mylene d’Anjou en Tommie Christiaan brengen ervaring. Verder bestaat de cast onder meer uit Annefleur van den Berg, Renee de Gruijl, Eva ten Hoor, Martijn Vogel, Joey Ferre en Thijs Snoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.