Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 15 sep 2015 / 12:20 uur

‘Tussen Kunst en Kitsch begaat enorme blunder’

Het programma Tussen Kunst en Kitsch heeft een enorme blunder begaan door in een uitzending een houtsnijwerk als een Karel Appel te bestempelen terwijl het dat niet is. Dat hebben maar liefst drie kunstkenners gezegd in de RTL Z-talkshow Van Liempt Live.

Tinteling

In de uitzending van Tussen Kunst en Kitsch van begin september vertelt de door het programma als expert ingehuurde kunsthandelaar Richard ter Borg dat er een ‘tinteling door hem heen ging’ toen hij het werk zag. „Ik zag die vrouw ermee aan komen lopen en dacht: zou het nou echt? Er ging een tinteling door me heen. Het is echt een stukje kunstgeschiedenis. Het is een heel, heel vroege Karel Appel.”

LEES OOK: Tussen Kunst en Kitsch in Tassenmuseum

Die conclusie wordt nu betwist door drie andere kunstkenners, waaronder Willem Baars. In Van Liempt Live zei hij: „Ik zag het eerst op Teletekst. Ik kijk nooit naar Tussen Kunst en Kitsch, maar nu werd ik wel getriggerd. Ik zette dus al mijn kennis over Appel in, maar ik zie het stuk en denk: het is een persiflage op die vroege Appel.”

Handelaren

Baars trekt door deze uitzending de expertise van de kenners in het AVRO-programma in twijfel. „De experts bij Tussen Kunst en Kitsch zijn veelal handelaren en geen echte experts. Expert zijn gaat over kennis; je moet echt kunnen kijken en veel gezien hebben.” Hij is dan ook verbaasd dat het programma na de vondst niet naar het Appel-comité is gestapt. „Die stichting heeft heel veel werk en zij hadden zo kunnen zien of het echt is. Het verbaast mij dat er niet even gebeld is.”

https://twitter.com/MarcovdStraten/status/643671931967918080

Het programma Tussen Kunst en Kitsch heeft aan RTL 7 laten weten mee te willen werken aan een test die de echtheid van het werk moet aantonen, maar zegt de kosten ervan niet te willen dragen. Of er in het programma aandacht zal worden besteed aan de mogelijk foutieve taxatie, is nog niet duidelijk: De AVROTROS was dinsdagochtend nog niet bereikbaar voor commentaar.

14.20 uur: REACTIE AVROTROS:

"Tussen Kunst en Kitsch betreurt dat er na de uitzending van 2 september twijfel is ontstaan over de beoordeling van het reliëf van Karel Appel door expert Richard ter Borg. Daarom zal Tussen Kunst en Kitsch in samenspraak met de eigenaar van het reliëf nader onderzoek uit laten voeren door de Karel Appel Foundation. Wij hopen dat dit onderzoek snel uitsluitsel zal geven over de afkomst van het reliëf."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Tussen Kunst en Kitsch begaat enorme blunder’
Sluiten