Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 14 sep 2015 / 13:47 uur

‘Nederlandstalige muziek is de trend’

Nederlandstalige muziek is volgens recent onderzoek nog steeds mateloos populair onder Nederlanders. Ook Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, ziet Nederlandstalige muziek alleen maar populairder worden. Dit zegt hij voorafgaande aan de Buma NL Awards, die maandagavond in De Parade in Den Bosch worden uitgereikt.

Lees ook: Anouk geeft voorproefje van Nederlands nummer.

Helmink signaleert dat Nederlandstalige tracks een trend in muziekland zijn en dat het genre alleen maar groter gaat worden. „Of het nou Guus Meeuwis is die zeven keer het Eindhoven Stadion uitverkoopt of een Lil’Kleine die een megahit scoort met Drank & Drugs; je ziet dat Nederlandstalige muziek op dit moment heel populair is. Het gekke is dat je dat op de Nederlandse radio- en tv-zenders amper terugziet. Toch ontwikkelt het genre zich in razend tempo. Je ziet dat er een natuurlijke behoefte ontstaat om in Nederlandstalige muziek te voorzien en dat mensen hun weg wel vinden, maar dan online. Dat vind ik een goede ontwikkeling”, zegt Helmink.

Nederlanders grijpen de macht

Het is op dit moment volgens Helmink vooral de jeugd die er voor zorgt dat Nederlandstalige muziek alleen maar populairder wordt. „Nederlandse urbanartiesten pakken de jeugd van Nederland helemaal in en daarmee nemen ze voor een deel het stokje over van die andere groep Nederlanders: de dj’s. Je ziet dus dat Nederlanders de macht grijpen om het heel krachtig te zeggen. Maar ook de traditionele Nederlandstalige artiesten blijven het goed doen. Een Marco Borsato verkoopt, ondanks dat hij nog maar amper op de radio te horen is, elf keer de Ziggo Dome uit! (kaarten voor het twaalfde concert op 2 maart 2016 zijn nog te koop red.) Dat kunnen maar weinig artiesten hem nadoen. Zo’n groot publiek vindt Nederlandstalige muziek dus leuk.”

Nu zelfs Anouk haar eerste Nederlandstalige track heeft aangekondigd, kunnen ze ook bij de grote radio- en televisiezenders binnenkort niet meer om het genre heen volgens Helmink. „Als op een gegeven moment alles en iedereen Nederlandstalige hits gaat scoren, dan kunnen ze niet anders dan het ook gaan draaien. Dan is dát het geluid. En wat bijvoorbeeld een Topnotch nu doet met een Kenny B en een Lil’ Kleine is fantastisch. Zij laten zien hoe goed Nederlandstalige muziek kan zijn!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nederlandstalige muziek is de trend’
Sluiten