Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

Musical Grease feestje door jonge honden

* Titel: Grease. * Genre: Feelgood-musical. * Van: Stage Entertainment Nederland. * Gezien: première zondag 13 september, Tilburg. * Beoordeling: 3 uit 5.

Een paar keer gehoord de laatste tijd: Huh, alweer Grease? Dat valt echter wel mee. Het was namelijk 2006 toen Jim Bakkum en Bettina Holwerda als Danny Zuko en Sandy Olsson Kattan elkaar na de première in de armen vielen. Dat ze samen tijdens de tournee met de Grease-auto in een orkestbak belandden (grote schrik) en nu man en vrouw en ouders van twee prachtige kinderen zijn (grote vreugde), is een heel ander verhaal. Het tekent wel het feelgood-gehalte waar Grease ook letterlijk voor zorgde.

Lees ook: Vajèn van den Bosch en Tim Douwsma als kind al in Grease.

Grease de musical van Stage Entertainment is zondag met een roze loper opnieuw in première gegaan met een opvallend jonge cast. Deze jonge honden gaan er onder leiding van regisseur Martin Michel vol voor. Michel verzorgde ook de choreografie en paste die deels aan. Hij durfde zelfs Greased Lightning te veranderen, een ‘dansje’ dat talloze tieners toch voor hun spiegel in de slaapkamer of tijdens de plaatselijke playbackshow hebben gedaan.

Grillen op school

De zang van die wereldberoemde nummers als You’re The One That I Want, Hopelessly Devoted To You en Summer Nights plus het bijbehorende dansspektakel in jaren vijftigkleding: dat is Grease en dat is het ook in versie 2015. Michel kan moeilijk aan het verhaal gaan zitten wroeten. Grease is nu eenmaal die groep middelbare scholieren met z’n grillen, rivaliteit en puberproblemen. De rode draad zal altijd de Danny en Sandy-liefde zijn. In de zomer zijn ze verliefd geworden, terwijl Danny terug op school de stoere bink ten opzichte van zijn klasgenoten de T-Birds uithangt en er wat minder oog voor Sandy is. De dames, de Pink Ladies, hebben zo hun eigen tienermeidenproblemen. En uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal goed.

Vajèn van den Bosch en Tim Douwsma. / Foto: Roy Beusker

Tim Douwsma en Vajèn van den Bosch mogen het deze keer als hoofdrolspelers doen en dat is niet niks. Douwsma moest een heel danslessentraject ondergaan, terwijl de wel ervaren Van den Bosch (in musicals vanaf haar tiende) voor het eerst een show mag en moet dragen. De twee zijn geslaagd, vanaf de uithalen in Summer Nights overtuigen zij als het nieuwe Greasekoppel. Een extra pluim is voor Vajèn van den Bosch wel op z’n plaats. De Brabantse is 17 jaar, ga d’r maar aan staan.

Ongeluk in een tunnel

Zang en dans zijn prima (dat feestje dus). Qua dans springt Joey Ferre (Saturday Night Fever) er bovenuit en ook Tommie Christiaan (Zorro) kan er wat van. Van de dialogen moeten we het in deze versie niet zo hebben. De teksten zijn regelmatig flauw, de grap ‘ongeluk in een tunnel’ zelfs weer eens van stal gehaald. Vier acteurs halen wel zoveel mogelijk uit de kast wat betreft hun rol, allemaal opvallende typetjes: Mylѐne d’Anjou (vooral zij) als hoofd van de school en hamburgerdame, René van Kooten als DJ Vince Fontaine en sportleraar, Jip Bartels (neefje van Freek) als nerd Eugene en Sanne Schlette als de drukke studiebol.

Zwijmelen

Vernieuwend is het natuurlijk allemaal niet, maar Grease is wel weer een kleurrijk feestje. Niets meer en niets minder. Voor weer een nieuwe generatie jongeren, maar ook voor iedereen die kijkend naar Tim Douwsma en Vajèn van den Bosch even terug zwijmelt naar de tijd dat we massaal verliefd werden op John Travolta en Olivia Newton-John. Goed avondje uit dus, met ongetwijfeld drukbezette theaterzalen.

https://www.youtube.com/watch?v=3nEj9nmBdek

Achtergrond

1972 was het jaar dat Grease voor het eerst als musical werd vertoond. Dat gebeurde op Broadway in New York. Pas zes jaar later, al zullen velen dat misschien anders in het hoofd hebben, kwam Grease als film uit. Dit was natuurlijk wel de beroemdste versie ever: die met John Travolta en Olivia Newton-John. Grease werd door de film-Danny en –Sandy een titel die de hele wereld kent. In 1997 was de hit als musical voor het eerst in ons land te zien; in 2006 werd Grease nogmaals uitgebracht door Albert Verlinde, nu het gezicht en algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland.

Info en tickets: www.greasedemusical.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.