Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Angela Schijf trots op decennium Flikken Maastricht

Angela Schijf schittert vanaf vrijdag in alweer het tiende seizoen van Flikken Maastricht.

Tien jaar Flikken Maastricht. Had je dat bij de start aan zien komen?

Ik had niet gedacht dat we het zo lang vol zouden houden. De meeste series zijn over het algemeen toch een korter leven beschoren. Van de Nederlandse politieseries heeft volgens mij alleen Baantjer tot nu toe langer gelopen dan wij. Ik ben er trots op. Zeker in een tijd dat dingen steeds sneller en vernieuwender moeten bij de omroepen.

Maak je je daar weleens zorgen over?

Ja, ik maak me wel eens zorgen over hoe dramaseries worden gemaakt. Televisieseries worden de laatste jaren in een razend tempo uit de grond gestampt en ik denk dat kijkers dat op den duur wel gaan voelen. Het moet steeds sneller. Als je kijkt naar het verschil tussen tien jaar geleden en nu, dan hadden wij vroeger 8 dagen om een aflevering op te nemen en nu nog 5,5. Ik vraag me af hoe ver je die citroen nog uit kunt persen.

Scheelt het dan als je zoals bij Flikken Maastricht op elkaar ingespeeld bent?

Ja, dat helpt wel echt. Ik weet van Victor (Reinier, tegenspeler, red.) bij wijze van spreken hoe hij ademt. En je past je er als acteur ook op aan door altijd 100 procent alert te zijn en ervoor te zorgen dat het in elk geval niet aan jou ligt als een scene over moet. Maar ik ben wel van mening dat er goed naar het productieproces van dramaseries moet worden gekeken.

LEES OOK: Gouden TelevizierRing gestolen van set Flikken Maastricht

De fans merken er in elk geval niks van, want zij weten Flikken wekelijks met miljoenen tegelijk te vinden..

Het is supergaaf dat Flikken zoveel fans heeft. Toch probeer ik niet te wennen aan een kijkcijfer van bijna 2 miljoen. Je bent geneigd ervan uit te gaan dat het altijd weer een succes wordt, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Het is altijd weer spannend.

De serie is ook populair in België, het land waar jij met je gezin woont. Word je daar ook op straat herkend?

Ja, steeds meer. Ik schuif hier in principe redelijk anoniem door de straten, maar zelfs met mijn korte haar herkennen mensen me steeds vaker. De serie wordt hier niet alleen goed bekeken, ook het waarderingscijfer is heel hoog. Daar ben ik ook heel blij mee.

Benaderen Belgen je anders dan Nederlanders?

Ja, absoluut. Belgen zijn zo bescheiden en rustig. Zelf op premières vragen ze ‘mag ik een foto van u maken?’. Dan smelt ik, hoor. Ben natuurlijk ook niet voor niets met een Belg getrouwd!

Inmiddels weten we dat er na dit tiende nog een elfde en een twaalfde seizoen komt. Ga je voor nog eens tien?

Ik denk dat ik Victor dan in een rolstoel moet voortduwen, laat staan hoe ik er dan zelf aan toe ben, haha. Maar zeg nooit nooit…

Flikken Maastricht, vanaf vrijdag om 20.30 uur op NPO 1

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Angela Schijf trots op decennium Flikken Maastricht
Sluiten