Ruben Eg
Ruben Eg Entertainment 10 mei 2015

‘Daddy Vinci’-verhaal Agent 327 ‘gebed zonder einde’

Wat in 2005 begon met een krabbeltje op een servetje, eindigde in een ware ploetertocht van 10 jaar. „Een gebed zonder einde”, omschrijft tekenaar Martin Lodewijk het twintigste verhaal van stripheld Agent 327. Hij twijfelde zelfs een paar keer of hij De Daddy Vinci Code ooit zou voltooien.

„Ik heb er wel eens genoeg van gehad”, bekent de Rotterdammer. „Maar toch had ik er altijd wel vertrouwen in dat ik mij er op de een of andere manier uit zou werken. Je gaat natuurlijk ook geen 30 pagina’s weggooien.”

Lees ook: Dan Verlinden laat politiestrip Soda verrijzen

Moeizaam

Door persoonlijke en lichamelijke problemen van Lodewijk moest de publicatie in stripblad Eppo meerdere malen worden stilgelegd. De moeizame voortgang van de speurtocht van Agent 327 naar een mogelijke Tempeliersschat, bezorgde De Daddy Vinci Code haast zelf mystieke trekjes.

Toch lieten fans van de beroemdste avonturenstrip van Nederland de 76-jarige Lodewijk niet vallen. ‘Hartverwarmend’ noemt hij de reacties van blije lezers bij drukbezochte signeersessies in het land na het verschijnen van het boek. „Iedereen is vooral heel blij dat ‘de Agent’ doorgaat.”

Idee

Lodewijk tekende 10 jaar geleden tijdens een diner met zijn uitgever een plaatje van Agent 327 en diens speurpartner Olga Lawina. „Een fictieve cover, waar ik nog een verhaal bij moest verzinnen”, herinnert hij zich. „Bij mijn uitgever was toen ook de Da Vinci Code van Dan Brown verschenen. Ik kwam er niet doorheen, maar ik was altijd geïnteresseerd in historische mysteries. Ook liep ik al lang rond met enkele ideeën voor dit verhaal.”

Lees ook: Asterix verzamelt 150.000 euro voor Charlie Hebdo

De tekening die tot De Daddy Vinci Code leidde, siert uiteindelijk de cover van het nu verschenen boek. Lodewijk twijfelde de afgelopen jaren vaak aan zichzelf, maar voelt zich door het voltooien van ‘Dossier 20’ gesterkt om door te gaan met Agent 327.

“Ik probeer te beginnen aan een verhaal dat niet al te veel documentatie nodig heeft”, loopt hij vooruit op een nieuw deel dat zich in de ‘Berlijnse driehoek’ moet afspelen. „Voorheen reed ik onmiddellijk naar Berlijn om te fotograferen. Godzijdank is er nu Google Earth.”

Voor een verhaal over het in 1797 gezonken schip De Delft zijn de cover en een halve pagina al af. „Maar dat project ligt nu even stil.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘Daddy Vinci’-verhaal Agent 327 ‘gebed zonder einde’
Sluiten