Metro en ANP
Metro en ANP Entertainment 2 apr 2015 / 07:34 uur

Forse boete voor Heel Holland Bakt

Omroep MAX heeft van het Commissariaat voor de Media een boete gekregen van 162.000 euro. De omroep is beboet omdat het supermarktbedrijf Albert Heijn in de gelegenheid heeft gesteld geld te verdienen aan producten van het tv-programma Heel Holland Bakt, meldt het commissariaat woensdag op zijn website.

Heel Holland Bakt-productlijn

Ahold, ofwel Albert Heijn, heeft het tweede seizoen van het immens populaire programma aangegrepen om een Heel Holland Bakt-productlijn op de markt te brengen. "Daarmee heeft Ahold kunnen profiteren van het succes van een met publiek geld gefinancierd programma", oordeelt het commissariaat.

Omroep MAX had de rechten op de merchandise uit handen gegeven aan de commerciële tak van de BBC, de bedenker van de bakwedstrijd. Ook het logo van het programma werd aan de Britse omroep overgedragen. Ahold sloot vervolgens een overeenkomst af met de Britten en kreeg daarmee de rechten van de producten in handen.

In beroep

Omroep Max gaat in beroep tegen de boete. “Als het moet tot aan de Raad van State”, zegt omroepdirecteur Jan Slagter tegen de NOS. Hij noemt de boete van 162.000 euro “buitenproportioneel hoog”.

Slagter vergelijkt de situatie met die van het programma Sesamstraat, dat door de NTR wordt uitgezonden. "In winkels zie je overal Sesamstraat-poppetjes, zoals Bert en Ernie, liggen. Die rechten heeft de NTR ook niet. Maar dat schijnt wel te mogen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Forse boete voor Heel Holland Bakt
Sluiten