Metro en ANP
Metro en ANP Entertainment 11 mrt 2015 / 14:22 uur

‘Netflix heeft filmplannen in Amsterdam’

Netflix heeft plannen om een nieuwe serie in Amsterdam te situeren. De zender heeft hierover eerste gesprekken gehad met de gemeente Amsterdam. Dat heeft Simon Brester, de filmcommisioner van de hoofdstad, dinsdag gemeld.

Serieus

“De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar ze zijn wel serieus”, stelt hij. Brester gaat nu op zoek naar een schrijver en producent die het project in de steigers wil zetten. “Maar Netflix ziet absoluut de potentie van Amsterdam als filmstad. Een langlopende serie zou in alle opzichten een geweldige boost voor de stad en de werkgelegenheid betekenen.” Eerder ontwikkelde Netflix al soortgelijke projecten in Frankrijk (de serie Marseille) en Noorwegen (Lilyhammer).

LEES OOK: Netflix opent hoofdkantoor in Amsterdam

Brester hoopt wel dat dit plan het Filmfonds aanspoort om de zogenoemde ‘incentive’-regeling ook open te stellen voor televisieseries. “De grens tussen film en televisie is in hoog tempo aan het vervagen”, legt hij uit. “Dat zie je ook in Nederland al trouwens. Een serie als Hollands Hoop doet in filmisch opzicht niets onder voor een bioscoopproductie.”

Makkelijk

De incentive-regeling maakt het voor buitenlandse producenten aantrekkelijker om in Nederland films op te nemen. De nieuwe stimuleringsmaatregel werd vorig jaar door het Filmfonds gelanceerd. Het fonds wilde nog niet reageren op de vraag of de regeling wellicht uitgebreid moet worden naar televisieproducties.

UPDATE: Netflix geeft aan ‘geen specifieke plannen te hebben voor een Nederlandse productie’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Netflix heeft filmplannen in Amsterdam’
Sluiten