Margot Smolenaars
Margot Smolenaars Entertainment 1 mrt 2015 / 16:05 uur

Jo Frost: we zijn gemakzuchtig geworden

Opvoedgoeroe Jo Frost is terug, en hoe. In een camper rijdt de voormalige supernanny Nederland rond om gezinnen in acute opvoednood te helpen. Metro bezocht de Britse in de camper waarmee ze door het land scheurt.

Tekeningen

De kindertekeningen aan de muur vallen als eerste op in de camper. Lieve JoJo, staat er in bibberige kinderletters boven. Ze hangen op een prominente plek. Dat Jo Frost ze aanwijst, helpt natuurlijk ook. „Kijk, hier heeft Eliza vlinders getekend. En zie hoe ze haar familie kleurt. Groot gezin hè. Is het niet fantastisch?”

Verveling slaat niet toe

Enthousiast is Frost zeker. Ook na 25 jaar is de Britse nanny, uitvinder van de naughty step en bekend van het tv-programma Supernanny, het vak nog steeds niet beu. „Kinderen vervelen nooit. Net als het moment waarop ik het kwartje zie vallen. Als het licht aangaat, zeg maar en ouders écht verwerken wat je zegt. Dat ik ze de discipline voor het leven van alledag zie toepassen. Voorbeeld. We weten dat onze kinderen elf uur slaap nodig hebben. Dat betekent dat er een routine moet komen die zoveel uur rust garandeert. Hoe vaker een gezin een routine draait, hoe makkelijker het wordt, hoe meer zelfvertrouwen iedereen krijgt. Georganiseerde chaos, dat is waar ik naar streef.”

LEES OOK: Jo Frost wordt boos in nieuwe show

Is er zoiets als een Nederlandse opvoedstijl?

Nee. Ik zie eerder overeenkomsten tussen verschillende landen. Overal willen ouders leren, overal willen ze hun kinderen begrijpen. Er is geen vader of moeder die zijn kind psychologisch wil vernaggelen. En geen ouder is perfect, al willen we dat nog zo graag zijn. Als er één woord afgeschaft mag worden, is het wel perfect.

Waarom begint Jo Frost: Nanny on Tour in Nederland?

Negen jaar geleden al vroeg Nederland me om hier naartoe te komen. Al die tijd zat ik in Engeland en de Verenigde Staten. Maar het plan om wereldwijd gezinnen te helpen, leefde al heel lang. En net toen er wat lucht ontstond in mijn schema, kwam dit format hier omhoog borrelen.

Welke problemen kwam je tegen?

Gezinnen die kampen met ziekte of tegenslag. Ouders die niet op één lijn zitten, ouders die elkaar niet snappen, kinderen met angststoornissen, slaapproblemen.

Geen tijgermoeders?

Haha, nee. Wat belachelijk trouwens, al die etiketten. Nu is er ook weer zoiets als een dolfijnmoeder. Waarom? Verschillende levensfases en leeftijden vragen om een telkens veranderende opvoedstijl. Soms zijn we maar één type, soms wel drie op één dag. Situaties herkennen en daar snel op reageren, dat is de truc.

Veroorzaakt dat de meeste problemen, de onmacht om een beslissing te durven nemen?

Dat kan, maar het is niet de ziel van het probleem. Opvoeden is ook geen doe-het-zelf-ding. Niet van: goh, die plank blijft niet op zijn plek, laat ik er die schroef eens in draaien, dan komt het goed. Gezinnen zijn veel complexer, ze hebben meer lagen. Omstandigheden veranderen en de dynamiek in een gezin dus ook.

Zijn we wellicht een paar vitale opvoedregels uit het verleden vergeten?

We zijn gemakzuchtig geworden. We stellen wel regels in, maar we handhaven ze vervolgens niet én we houden die handhaving niet vol.

En dan kom jij om de hoek kijken…

Dat kan, ja. Maar het is ook oké om toe te geven dat je een slechte dag had als ouder. Uiteindelijk gaat het erom: wat voor volwassene wil je dat je kinderen worden? Alle beslissingen die je op een dag neemt, kun je uiteindelijk herleiden tot het antwoord op die vraag. En door ze zelf het goede voorbeeld te geven.

Wat vind je ervan dat jouw advies over de hele wereld opgevolgd wordt?

Ik zie het potentieel van een gezin, hun sterktes en hun zwaktes en ik stel me op als hun cheerleader in de zoektocht naar wat werkt voor hun gezin. De wetenschap dat ik, één gezin tegelijkertijd, generaties verandert, geeft me erg veel voldoening, zelfs op spiritueel niveau.

Jo Frost: Nanny on Tour is vanaf dinsdag 2 maart wekelijks om 20.30 uur te zien op RTL4.

Voor wie niet naar Jo’s camper is geweest, hier wat tips van de opvoeddeskundige:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jo Frost: we zijn gemakzuchtig geworden
Sluiten