Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Entertainment 12 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Henkjan Smits ook in Popster! weer ‘jurylul’

De zoektocht naar de leukste, opvallendste en meest originele poppenact gaat vrijdag op SBS6 van start en daarbij is Henkjan Smits helemaal terug in zijn oude rol: die van jurylul. Hoewel poppenspel niet bepaald Smits’ specialiteit is, houdt hij deze door Idols opgebouwde reputatie in Popster! naar eigen zeggen hoog. ‘’De jurylul ben en blijf ik nu eenmaal de rest van mijn leven. Daarom doe ik dit seizoen overigens ook mee aan LULverhalen in het theater.’’

Samen met Georgina Verbaan, die als de dood is voor poppen, en pop Miss Izzy (bespeeld door Lennette van Dongen) beoordeelt Smits de kandidaten op hun poppenact. Marionetten, vingerpoppen, poppen op een stokje, alles komt voorbij.

Lees ook: Cabaretière moet onder de jurydesk blijven bij SBS6

Waarom niet?

Dat hij niets afwist van deze kunst, betekent niet dat Smits het niet kan beoordelen. ‘’Toen Talpa me belde vroeg ik mezelf ook af wat ik ermee te maken had en wilde in eerste instantie dan ook nee zeggen. Maar na het goed overwogen te hebben, dacht ik: waarom ook niet? Ze wilden iemand die weet wat jureren inhoudt en bovendien word ik in mijn oordeel niet gehinderd door enige kennis van poppenmaken noch van spelen.’’

Spoedcursus

Om toch niet helemaal onbeslagen ten ijs te komen ging het oud-Idolsjurylid in de leer bij Fred Delfgaauw, dé poppenspeler van Nederland, en bij acteur en regisseur Michaël van Buuren. ‘’Dankzij hen kan ik nu de excellente van de goede spelers onderscheiden. Het is heel knap als een poppenspeler twee zielen op het podium kan laten zien. Die van zichzelf en die van de pop. Het maakt niet uit wat voor pop, op het moment dat het leven krijgt wordt het mooi.’’

Leuker dan verwacht

Zijn deelname aan het programma bevalt hem beter dan hij dacht. ‘’Ik had niet verwacht dat het zó leuk zou zijn. Ik geniet ervan als ik zie met hoeveel plezier de poppenspelers hun act in elkaar zetten en de poppen bespelen. Het kan me ook echt raken. Bovendien is het erg leuk om voor één keer weer een televisieprogramma mede mogelijk te maken. Mijn aandeel in de show is minimaal, maar mede dankzij André van Duin is het écht een fantastische show geworden.’’

Eenmalig

Toch denkt het beruchte jurylid niet dat hij weer op regelmatige basis dingen voor tv gaat doen. Eerder zei hij namelijk al dat Popster! een eenmalig uitstapje is. Na te zijn hersteld van prostaatkanker kiest hij bewuster dan voorheen wat hij wel en niet wil doen. ‘’Het leven is kort en je moet de krenten uit de pap halen. Popster! leek me zo’n krent.’’

Lees ook: Popster! eenmalig uitstapje voor Henkjan Smits

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Henkjan Smits ook in Popster! weer ‘jurylul’
Sluiten