Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 30 mrt 2015

Floortje Dessing geeft regie uit handen

In BNN’s De Zeven Zeeën is Floortje Dessing (44) nu eens niet de reiziger, de regisseur of de editor, maar puur en alleen de presentatrice. Dat was even wennen.

Je werd gevraagd om De Zeven Zeeën te presenteren en stond natuurlijk meteen te springen.

Nou nee, niet echt. Ik werd vier dagen voor vertrek gevraagd, omdat BNN met de handen in het haar zat na het vertrek van Patrick (Lodiers, die het programma in eerste instantie zou presenteren, red.). Ik zat zelfs midden in de planning voor Floortje Naar het Einde van de Wereld en kon er niet zomaar een maand tussenuit voor iets anders.

Toch heb je het gedaan. Waarom?

Omdat ik BNN uit de brand wilde helpen. En serieus, ik ben echt over de streep getrokken doordat dit programma een laagje heeft. Het is niet alleen een avonturenprogramma, het draagt ook een boodschap uit, namelijk dat de oceanen vervuild zijn. Het programma is weliswaar in samenwerking met Greenpeace gemaakt, maar die boodschap wil BNN ook zelf graag uitdragen naar haar doelgroep.

Om je voor te bereiden heb je met Art Rooijakkers gebeld, hè?

Ja, dat klopt! Ik had zoiets van: oh my God, sta ik daar straks voor tien kandidaten iets te doen wat ik nog nooit heb gedaan. Ik was echt een beetje in paniek. Maar Art stelde me gerust en had zelfs nog wat handige tips zoals do’s en don’ts als het op zo’n spel aankomt.

De deelnemrs vlnr: Snowboardster Nicolien Sauerbrei, acteur/zanger Daniël Boissevain,Floortje, acteur Niels Gomperts, Rapper Pepijn Lanen, actrice Lisa Smit, stylist Bastiaan van Schaik, actrice Toprak Yalçiner, comédienne Dian Liesker, presentator Patrick Martens en actrice/zangeres Anna Speller. / Roy Beusker

Wat was Art’s beste tip?

Dat je niet te spastisch de presentator moet willen uitgangen, maar er gewoon moet gaan staan en met die mensen praten zonder ze de les te willen lezen. Wees jezelf. Hoe obligaat die boodschap ook is, dat is wel waar het om draait.

En hoe heb je het uiteindelijk ervaren?

Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Al moest ik wel wennen. Normaal maak ik mijn programma’s met een heel klein team. Ik monteer deels zelf, ben regisseur; echt heel betrokken bij het hele product. Nu had ik alleen die rol als presentator, niet iets wat ik ooit geambieerd heb. Ik heb nooit staan springen om een spelprogramma te presenteren. Dus dat was even schakelen. Maar nogmaals, omdat ik echt geloof in wat het programma wil uitdragen ben ik blij dat ik gedaan heb.

Voor iemand die zo avontuurlijk is als jij is het opvallend dat je zelf nog nooit aan een Wie is de Mol of Expeditie Robinson mee hebt gedaan…

Ik ben er zeker wel voor gevraagd. Meer dan eens ook wel. Maar ik heb het om meerdere redenen nooit gedaan. Punt 1: je moet je agenda een maand schoonvegen en dat gaat normaal gesproken gewoon niet. En 2: ik ben te eigenwijs voor zo’n programma. Moet ik naar zo’n presentator luisteren die mij opdrachten geeft.. Nee, dan ga ik liever mijn eigen ding doen.

In aflevering één zit tegen het einde een vrij pittige eliminatieronde. De deelnemer die naar huis moet huilt tranen met tuiten. Hoe vond je dat?

Ik was helemaal overdonderd dat diegene die eruit moest zo stond te huilen. Ik begrijp dat niet. Ik ben sowieso altijd wel verbaasd over dat mensen staan te jánken omdat ze naar huis moeten. Ik zag ook Chris Zegers huilen in Wie is de Mol. Hij vertelde me later dat hij zo werd meegesleept door het spel dat hij er echt emotioneel van werd. Nou, dat blijkt wel.

Hoe was je eigen reactie op de huilende afvaller?

Ik heb wel even getroost. En heb gezegd: het komt wel weer goed. Het cliché ’het is maar een spelletje’, durfde ik maar even niet van stal te halen, haha! Maar goed, zo leer je elke dag wel weer wat.

De Zeven Zeeën, vanaf maandag 30 maart om 20.30 uur bij BNN op NPO 3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Floortje Dessing geeft regie uit handen
Sluiten