Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 15 mrt 2015

Alleskunner Gijs Naber kan ‘t ook als gekke veteraan

Recensie: Leger. • Genre: theaterdrama. • Van: Ro Theater. • Regie: Alize Zandwijk. • Met: Gijs Naber en Herman Gilis. • Gezien: Première, Ro Theater, Rotterdam. • Beoordeling: 4 uit 5.

,,Dan ben je terug in de wereld waarin je weer betaalt bij dezelfde cassière en fietst waar je al eens hebt gefietst." Het zijn troosteloze woorden van oorlogsveteraan Berk in de voorstelling Leger, waarbij genoemd personage (Gijs Naber) zijn beschreven wereld niet eens ziet.

Berk zit in een knalgele kamer, waarin spulletjes iets te geordend zijn neergezet. Hij eet alleen maar tosti’s en drinkt water uit flessen, elke dag door ene Ed voor zijn deur neergezet. Elke nacht heeft hij een nachtmerrie over zijn oorlogsmissie waarbij een vriend in zijn bijzijn om het leven kwam. Berk is knettergek.

Beklemmend

Het is bloedserieuze, beklemmende rol waarmee Gijs Naber dit het afgelopen weekend met collega Herman Gilis in het Rotterdamse RO Theater in première ging. Gijs Naber de alleskunner. Dan is hij weer de bikkelharde Storm met een liefdesdilemma in Penoza. Zo zie je hem een angstvallig gelijkende Cor van Hout in De Heineken Ontvoering neerzetten en een paar films later staat hij al weer met een Gouden Kalf in z’n knuisten voor een perfecte vertolking van een eeuwige en vooral ambitieloze student in Aanmodderfakker.

Lees ook: Gijs Naber over Aanmodderfakker.

Onlangs werd zijn prijzenkast uitgebreid met een Musical Award voor een hilarische dubbelrol (hysterische stiefdochter Hilton en de nichterige lakei Willy met een gek loopje) in Lang en Gelukkig. Om jaloers van te woorden, zoveel rake rollen van een 34-jarige.

Zand door de aderen

Lang en Gelukkig was een sprookjesfeest van het RO Theater, Leger is de serieuze tegenhanger van dezelfde producent. Voor Leger schreef Rik van den Bos en prima script (‘Er stroomt geen bloed door mijn aderen maar zand’, bedacht hij als folderkreet). Bij de première werd het script als boekwerk mee naar huis gegeven. Wie het doorbladert ziet veel tekst, heel veel tekst.

Daarom een tip: ga een beetje fit naar deze voorstelling toe. Anderhalf uur geconcentreerd naar het vertellen van Naber en Gilis luisteren, dat vergt wat concentratie. Hier en daar viel in de zaal dan ook een wegtrekkertje te bespeuren.

Plassen in een fles

Wie erbij blijft kan genieten. Van het prachtige toneelspel van Gijs Naber. Van de hopeloze strijd van Herman Gilis als Bouwman, vader van de omgekomen maat van Berk, die met de oorlogsveteraan terug wil naar de plek des onheils.

En zelfs van de zenuwachtig makende stiltes als Gijs Naber zonder één woord te zeggen tergend langzaam zijn tosti opeet of een leeggedronken fles staat vol te plassen.

Leger is tot en met 7 mei door het hele land te zien. Informatie: www.rotheater.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Alleskunner Gijs Naber kan ‘t ook als gekke veteraan
Sluiten