Alex Ringeling
Alex Ringeling Entertainment 8 feb 2015

Prijs der Nederlandse Letteren naar Campert

Schrijver, columnist en dichter Remco Campert heeft de Prijs der Nederlandse Letteren binnengesleept. De inmiddels 85-jarige Campert kreeg de driejaarlijkse oeuvreprijs vandaag in Rotterdam.

Dat werd zondag bekendgemaakt tijdens de aftrap voor het Vlaams-Nederlandse culturele evenement BesteBuren.

Diepzinnigheid

Campert krijgt hierbij ook een bedrag van 40.000 euro. Volgens de jury verdient de hoogbejaarde de prijs omdat hij "lichtheid in de Nederlandstalige literatuur" brengt. "Campert is een groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken," aldus de jury. "Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven, maar heeft zich nooit vastgereden in clichés."

Debuut

RemCam debuteerde al in 1951 met Vogels Vliegen Toch. Hierna bouwde hij een indrukwekkend oeuvre op. Hij won al verscheidene prijzen, waaronder in 1979 de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele poëtische oeuvre. In 2011 werd hem de Gouden Ganzenveer toegekend. In hetzelfde jaar stond zijn roman Het Leven is Verrukkulluk centraal in de campagne Nederland Leest.

Uitreiking

In oktober zal de onderscheiding worden uitgereikt door koning Filip van België. Dit zal gebeuren in het Koninklijk Paleis van Brussel. De Prijs der Nederlandse Letteren is een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied en wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie, een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van Nederlandse taal.

Drie jaar geleden ging de prijs naar de Vlaamse dichter Leonard Nolens. Eerdere winnaars zijn onder anderen Cees Nooteboom, Hella Haasse, Gerard Reve en Harry Mulisch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prijs der Nederlandse Letteren naar Campert
Sluiten