Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 24 feb 2015 / 10:17 uur

Oscarwinnares als heks

"Er bestaat niet zoiets als de beste actrice,” zei Julianne Moore afgelopen zondag. De Academy dacht daar anders over: die had haar net daarvoor gelauwerd met een Oscar in die categorie.

Lol

De actrice (54) kreeg het gouden beeld voor haar werk in Still Alice, waarin zij een professor speelt die de diagnose Alzheimer krijgt. Deze week komt in de Nederlandse bioscopen Seventh Son uit, met Moore in een veel luchtigere rol. “Ik speel een boze, boze heks. Zo eentje die je op z’n minst één keer in je carrière moet spelen. En ik speelde er niet zomaar één: mijn boze heks kan in een draak veranderen. Ik heb zoveel lol met haar gehad.”

Hoofdpijn

Moore probeert zoveel mogelijk variatie te houden in haar carrière. “Volgens mij is dat heel menselijk gedrag, en sowieso hoe veel acteurs het graag doen. Je hebt een zware rol in een drama, en dan ben je wel weer even toe aan comedy. Maar dan krijg je weer hoofdpijn van al die grappen en wil je wéér iets anders, zoals deze rol.”

Kinderen

In Seventh Son speelt ze Mother Malkin, die na honderd jaar uit haar ondergrondse kerker breekt met maar één doel: wraak op de mensen die haar daarin gestopt hebben. “Ze voelt zich verraden. Ze is woedend en niet meer rationeel.” De film is gebaseerd op een kinderboek. “Ik hou van mythes en sprookjes, die gebruiken we al eeuwen om dingen die we niet snappen grijpbaar te maken. En om menselijke emoties te onderzoeken. Kinderen ontdekken wat het betekent om goed of slecht te zijn door dit soort verhalen.”

The Big Lebowski

Tegenover Moores heks Mother Malkin staat in dit geval de goede, alhoewel niet altijd nuchtere, Master Gregory, gespeeld door Jeff Bridges. “Wat ik het mooie vind van die relatie, is dat het laat zien hoeveel impact de keuzes hebben die je maakt. Eens waren ze samen, maar er is iets gebeurd waardoor ze ieder hun eigen weg gingen op het pad tussen slecht en kwaad.” Daarnaast was het voor Moore een feest der herkenning weer met Bridges op de set te staan. Het is inmiddels al zeventien jaar geleden dat de twee samen in culthit The Big Lebowski speelden, maar de actrice is nog steeds onder de indruk van ‘The Dude’. “Het is een geweldig mens en een imposante artiest. Zelfs zo imposant, dat ik hem nog steeds niet recht in zijn ogen durf te kijken. Als dat moet, staar ik altijd naar zijn mond.”

We want Moore!

Om de vraag of zij in deze rol ook maar enige overeenkomst met zichzelf ziet, schatert de toch al goedlachse Moore het uit. “Met een gemene heks? Eh.. we hebben allebei rood haar? Verder moet ik je dat antwoord verschuldigd blijven tot mijn kinderen de film hebben gezien. Die hebben daar vast wel iets over te zeggen.”

Oscars

Julianne Moore leek de gedoodverfde winnaar voor de Oscar voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. Tijdens de persdagen voor Seventh Son, die plaatsvonden toen zelfs haar nominatie nog niet bekend was, kwam de zogeheten Oscarbuzz al ter sprake. “Ik vind het fantastisch als mensen dat voorspellen. We hebben de film in 23 dagen geschoten, met een klein budget van nog geen vier miljoen. Dan ben je al blij als er überhaupt mensen komen kijken. Ik heb met veel Alzheimerpatiënten en hun families gesproken voor deze rol. Het is belangrijk dat hun verhaal verteld wordt, dit gaat helaas heel veel mensen aan."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Oscarwinnares als heks
Sluiten